França elimina l'obligatorietat de la mascareta en interiors i minimitza el certificat covid

La mesura, que serà efectiva el pròxim 14 de març, ve precedida d'una forta caiguda de la incidència en les últimes setmanes

El president de França, Emmanuel Macron, amb mascareta en una fira agrícola
El president de França, Emmanuel Macron, amb mascareta en una fira agrícola / Ludovic Marin (Efe)

França eliminarà a partir del pròxim dilluns, 14 de març, l'obligatorietat de la màscara en llocs tancats i el certificat de vacunació contra la covid per a accedir a molts serveis i llocs públics, segons ha anunciat el primer ministre, Jean Castex en una entrevista a la televisió TF1.

No obstant això, mantindrà l'obligació de portar-la en els transports públics, on hi ha una major proximitat entre les persones. A més, caldrà continuar presentant el certificat de vacunació per accedir als establiments sanitaris, les residències de la tercera edat i llocs que acullen persones particularment fràgils.

A principis de febrer el govern d'Emmanuel Macron va alçar la imposició de la mascareta en exteriors, llevat d'aquelles situacions en què no fora possible mantindre la distància de seguretat. En un pas mes cap a l'alleujament de les restriccions, aquest dilluns França va eliminar l'obligatorietat en els llocs tancats en què ja s'exigia el passaport covid, la qual cosa limitava l'ús de la mascareta a transports públics, comerços i grans superfícies, temples religiosos, hospitals i residències de la tercera edat, a més de en les empreses.

Jean Castex va explicar que aquesta relaxació de les mesures respon a la millora de la situació sanitària, que ha fet palesa la caiguda en picat de la incidència de la pandèmia, després dels màxims registrats a la fi d'any i el mes de gener per la variant òmicron.

El ministre de Sanitat, Olivier Véran, va avançar que les restriccions podrien alçar-se quan els hospitals tingueren menys de 1.500 pacients en vigilància intensiva, una quantitat inferior als 2.329 malats que en l'actualitat s'atenen a les UCI.

Véran també va assenyalar que la taxa d'incidència havia d'estar per sota de 500 (ara és de 584) i la taxa de reproducció fora inferior a 1 (ara és del 0,63).

Encara que no es donen tots aquests criteris, el ritme de descens, amb una caiguda de la incidència del 30% en una setmana, ha fet l'executiu mostrar-se optimista sobre una data pròxima per al retorn a la normalitat.

També et pot interessar

stats