Nou escenari encaminat a gripalitzar la covid

A partir de dilluns, les persones asimptomàtiques no hauran de fer quarantenes ni se’ls faran tests

Nou escenari encaminat a gripalitzar la covid / À Punt NTC

A partir de dilluns que ve, el Ministeri de Sanitat tractarà com una grip els casos lleus i asimptomàtics de covid. Per a aquests casos, des del 28 de març l'aïllament ja no serà obligatori i no es faran proves diagnòstiques a la població en general.

Així, s'obri un nou escenari encaminat a gripalitzar la covid. Les proves PCR només es faran a les persones vulnerables, seguint un criteri mèdic. Rafa Ortí, president de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, explica que es tracta de persones majors, persones que tenen malalties que afecten la immunitat, però també totes aquelles que no s'han vacunat pel motiu que siga.

Amb aquesta decisió, la comissió de salut pública vol fer un pas més cap a la normalització. La prudència continua sent la paraula més repetida des del Consell, però dues setmanes després de les Falles i amb l'augment en la venda de test d'antígens a les farmàcies, algunes veus sanitàries ho veuen precipitat. "Esperar un parell de mesos no hauria sigut cap problema", manifesta Ortí. 

No obstant això, queda una pregunta en l'aire a partir d'ara: com sabrem si ens hem contagiat i com hauríem d'actuar si és així? La resposta, segons els experts, demana aplicar l'educació sanitària que s’ha adquirit durant els dos anys de pandèmia. 

Al respecte, la subdirectora general d’Epidemiologia, Herme Vanaclocha, assegura que la ciutadania haurà de continuar prenent mesures des d’una perspectiva de "responsabilitat individual". En el mateix sentit s’ha pronunciat Rafa Ortí, que afegeix que aquelles persones contagiades hauran d’evitar estar en contacte amb persones convivents o aproximar-se a les aglomeracions. 

Si les xifres de contagis continuen a la baixa, l'eliminació de les mascaretes en interiors podria començar a valorar-la el govern per a després de Setmana Santa. S'acabaria així l'última barrera de prevenció contra un virus que encara provoca a Europa 6.000 morts cada setmana.

També et pot interessar

stats