La generació entre 40 i 49 anys, clau per a arribar al 70% de població vacunada a l'agost

És el grup d'edat més nombrós de la Comunitat Valenciana: més de 851.000 persones que començaran a rebre la injecció, previsiblement la monodosi de Janssen, el 17 de juny

Un dels punts de vacunaciço de l'àrea de Salut València-Clínic-la Malva-rosa
Un dels punts de vacunació de l'àrea de salut València-Clínic-Malva-rosa / Twitter: @GVAclinic

El mes de juny serà clau per a consolidar la vacunació massiva contra la Covid-19 a la Comunitat Valenciana, un procediment que ja ha agafat velocitat de creuer durant maig amb l'obertura dels quatre macrocentres a Castelló de la Plana, València, Alacant i Elx, i un dispositiu integrat en total per 133 centres de vacunació distribuïts per totes les comarques. 

D'ací a quinze dies, el 17 de juny, entra en escena un nou col·lectiu, el de la població general entre 40 i 49 anys, que començarà a rebre les injeccions immunitzadores. És el grup d'edat més nombrós a la Comunitat Valenciana: en total 851.588 persones nascudes entre els anys 1972 i 1980, segons xifres de l'Institut Nacional d'Estadística, que representen vora el 16% de la població al territori. 

La comissió de salut pública del govern espanyol va donar aquest dimarts llum verda perquè aquest grup puga ser vacunat amb el sèrum monodosi de Janssen. La decisió, que serà ratificada previsiblement en el Consell Interterritorial de Salut per l'executiu estatal i les comunitats autònomes, suposarà una espenta significativa per a la immunització a les portes de l'estiu. El vaccí desenvolupat per la farmacèutica de la multinacional Johnson & Johnson només requereix una punxada per a fer efecte, i això permetrà protegir més persones del coronavirus en menys temps que les altres tres marques disponibles en el mercat: Pfizer, Moderna i AstraZeneca. 

Des de la Conselleria de Sanitat Universal han explicat a À Punt NTC que el ritme de vacunació en aquesta franja dependrà del ritme d'arribada de dosis i de les quantitats assignades pel Ministeri de Sanitat. Dels dos milions de dosis que Janssen s'ha compromés a lliurar a la Comunitat Valenciana fins al setembre, al tancament de maig n'han arribat 100.100, segons l'últim balanç del Ministeri. 

Un impuls necessari per a donar ales i accelerar un procediment que al territori valencià avança a un ritme lleugerament inferior del d'altres autonomies. Està, de fet, més de dos punts per sota de la mitjana espanyola en taxa de vacunació (el percentatge de dosis administrades sobre les rebudes): 87,7% i 90%, respectivament. Les xifres de població vacunada també estan lleugerament per davall dels registres estatals i lluny d'altres autonomies com ara Galícia.

Cinc mesos després de l'inici de la vacunació, el 42,7% de la població valenciana ha rebut almenys una dosi, més d'1,8 milions de persones. I el 21,4%, un de cada cinc habitants, ha completat la pauta. La població més vulnerable davant del virus, els majors de 80, ja tenen les dues dosis i tenen immunitat contra la Covid-19. També està molt avançada la vacunació entre les persones septuagenàries: vora el 90% ha rebut les dues injeccions necessàries. L'últim grup que s'ha incorporat a la roda d'immunització és el tram d'edat d'entre 50 i 59 anys (752.334 persones), i en poc més de dues setmanes el percentatge de quinquagenaris amb una dosi s'ha multiplicat per més de tres, en passar de 13,7% a 46,3%. 

Sanitat ha començat també a inocular les segones dosis als col·lectius essencials que es vacunaren amb AstraZeneca al febrer, principalment membres de les forces i cossos de seguretat. El torn del personal docent, vacunat entre març i abril, arribarà a partir de mitjan mes. En total, segons xifres de la Conselleria, hi ha 196.843 valencians i valencianes menors de 60 anys vacunades amb la primera dosi del preparat d'Oxford i pendents de completar la pauta amb una segona. Podran triar entre rebre una injecció de Pfizer, com recomana el Ministeri de Sanitat, o repetir amb AstraZeneca. Aquesta última és l'opció aconsellada per la comunitat científica, però els obliga a rebutjar la citació de Sanitat i esperar que la Conselleria els torne a contactar per a administrar-los la vacuna anglosueca.

També hi ha data per a l'inici de la vacunació del grup d'edat de 30-39 anys. Són 648.759 persones, nascudes entre 1981 i 1990, que començaran a rebre les injeccions a partir de juliol, segons va anunciar el president de la Generalitat, Ximo Puig, tot i que encara es desconeix quina vacuna els pertocarà. L'objectiu, si es compleixen els terminis del calendari fixat pel govern espanyol, és tindre vacunada el 70% de la població a l'agost. 

També et pot interessar

stats