El calendari de vacunació contra la Covid-19: quan et toca segons l'edat

Al juny comença la immunització del grup de població entre 41 i 50 anys, el més nombrós a la Comunitat Valenciana

Calendari de vacunacions per grups d'edat a la Comunitat Valenciana
Calendari de vacunacions per grups d'edat a la Comunitat Valenciana

La immunització contra el coronavirus a la Comunitat Valenciana ha agafat ja velocitat de creuer, amb els centres de vacunació que la Generalitat ha distribuït per tot el territori a ple rendiment. Més d'un terç de la població ja té inoculada almenys la primera dosi i el 16,8% ha completat la pauta i té la protecció davant la Covid-19. 

Amb quatre marques disponibles per ara –Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen–, la Conselleria de Sanitat ja ha administrat més de dos milions de dosis entre els valencians i les valencianes i la vacunació ha passat a ser un procediment massiu, marcat pels constants anuncis de les autoritats sobre l'arribada de més dosis d'ací a estiu. L'objectiu, si es compleixen els terminis del calendari fixat pel govern espanyol, és tindre vacunada el 70% de la població a l'agost. El torn per a rebre la punxada dependrà, sobretot, de l'edat de cadascú. 

La Comunitat Valenciana va ser de les primeres a completar la immunització de les persones majors de 80 anys, i la del tram d'edat entre 70 i 79 anys està també en un punt molt avançat. Els esforços se centren ara a finalitzar el grup de 60 a 69, en què més del 85% ha rebut ja la primera dosi però està pendent de la segona. També s'ha començat a citar ja les persones entre 51 i 59 anys, que rebran un missatge SMS o una telefonada durant les pròximes setmanes. 

La previsió de la Generalitat, segons va avançar recentment el president, Ximo Puig, és que el 17 de juny comence la vacunació dels ciutadans i ciutadanes entre 41 i 50 anys, el grup de població més nombrós a la Comunitat Valenciana (són 851.588 persones, segons xifres de l'Institut Nacional d'Estadística, el 16% del total). Una data, a les portes ja de l'estiu, en què el govern valencià s'ha compromés al fet que totes les persones majors de 50 hagen rebut almenys una dosi de la vacuna (en cas que siga de doble pauta) o estiguen ja immunitzades contra la Covid-19. Sanitat recorda que és important revisar que les nostres dades de contacte en el nostre SIP estiguen actualitzades.

Aquest dijous el president Puig ha avançat que la població major de 30 anys començarà a rebre les injeccions al juliol i que la campanya no pararà per l'estiu. La vacunació del grup d'entre 30 i 39 anys és necessària per a arribar a l'objectiu marcat del 70% a finals d'agost, amb la qual cosa estarien protegides contra el virus vora 3,5 milions de persones a la Comunitat Valenciana i s'hauria arribat a l'anhelada immunitat de grup. S'espera que el col·lectiu entre 18 i 31 anys comence a vacunar-se a partir de setembre, però el govern espanyol encara no ha concretat el calendari més allà d'agost. 

També et pot interessar