El calendari de vacunació contra la Covid-19: quan et toca segons l'edat

El 5 de juliol comença la immunització del grup de població entre els 30 i els 39 anys

Calendari de vacunació actualitzat a 30 juny
Calendari de vacunació actualitzat a 30 juny / Marta Pascual

La immunització contra el coronavirus a la Comunitat Valenciana avança. Més de la meitat de la població ja té inoculada almenys la primera dosi i el 36% ha completat la pauta i té la protecció davant la Covid-19. 

L'objectiu, si es compleixen els terminis del calendari fixat pel govern espanyol, és tindre vacunat el 70% de la població a l'agost. El torn per a rebre la punxada dependrà, sobretot, de l'edat de cadascú. 

La Comunitat Valenciana va ser de les primeres a completar la immunització de les persones majors de 80 anys, i la del tram d'edat entre 70 i 79 anys està també en un punt molt avançat. Els esforços se centren ara a finalitzar el grup de 60 a 69. També s'ha començat a citar ja les persones entre els 40 i els 49 anys.

Aquest dimart, el president Puig ha anunciat que el Consell avança 12 dies la vacunació de joves de 30 a 39 anys en tots els pobles i ciutats de la Comunitat Valenciana. Així, la vacunació d'aquesta franja d'edat començarà aquest pròxim dilluns 5 de juliol. La vacunació del grup d'entre 30 i 39 anys és necessària per a arribar a l'objectiu marcat del 70% a finals d'agost, amb la qual cosa estarien protegides contra el virus vora 3,5 milions de persones a la Comunitat Valenciana i s'hauria arribat a l'anhelada immunitat de grup. S'espera que les persones menors de 30 anys comencen a vacunar-se a partir de setembre, però el govern espanyol encara no ha concretat el calendari més enllà d'agost. 

Quina vacuna li toca a cada grup d’edat?

La població major de 60 anys que encara no ha rebut cap vacuna podrà ser inoculada amb qualsevol de les quatre fórmules aprovades per la Agència Espanyola de Medicaments: Pfizer, Moderna, Janssen o Astrazeneca. Les persones que necessiten una segona dosi repetiran amb la mateixa amb què ja han sigut vacunats.

Les persones menors de 60 anys que van ser vacunades amb una primera dosi d’Astrazeneca el març, principalment personal d’activitats essencials, i que encara no han rebut la segona, tenen assignada la Pfizer per a completar la pauta, però podran triar repetir punxada del preparat d'Oxford si així ho especifiquen en el formulari que Sanitat Universal ha posat a la seua disposició

La major part de les dosis de Pfizer, Moderna i Janssen que es reba a la Comunitat Valenciana en les properes setmanes s’administraran a les persones majors de 40 anys. 

L’últim grup d’edat a incorporar-se a la vacunació, la població d’entre 30 i 39 anys, serà citat a partit del dilluns 5 de juliol i rebrà majoritàriament Pfizer i Moderna. 

Les monodosis disponibles de Janssen seran l’opció prioritària per a aquella part de la població que tinga més dificultats per a desplaçar-se fins als punts de vacunació, com ara els habitants de zones rurals o remotes.

També et pot interessar

stats