Janssen enviarà a la Comunitat Valenciana dos milions de vacunes entre abril i setembre

La quantitat compromesa del preparat, que és monodosi, permetrà immunitzar vora el 40% de la població valenciana abans que acabe l'estiu. 

Seu de la farmacèutica Janssen als Països Baixos
Seu de la farmacèutica Janssen als Països Baixos / Reuters

La farmacèutica Janssen, que ha desenvolupat la primera vacuna contra la Covid-19 monodosi que es comercialitzarà a la Unió Europea, s'ha compromés a enviar dos milions d'unitats a la Comunitat Valenciana entre els mesos d'abril i setembre, segons han avançat fonts del govern valencià. La remesa permetrà immunitzar vora el 40% de la població valenciana abans que acabe l'estiu, fet que suposarà un "avanç substancial" en l'acceleració de la campanya de vacunació, ha destacat el president de la Generalitat, Ximo Puig.

El cap del Consell i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, s'han reunit aquest dimarts amb responsables de Janssen Espanya, filial de la nord-americana Johnson & Johnson, amb la vacunació com a tema principal damunt de la taula. Puig s'ha mostrat satisfet en acabar la trobada pel compromís adquirit per la farmacèutica: "Ens ha garantit que quasi dos milions de valencians i valencianes estaran vacunats amb el seu preparat abans que acabe setembre", ha assegurat. El president valencià ha destacat les facilitats pel que fa a logística i desplaçaments d'aquesta nova vacuna, que ajudarà a posar-los-la a aquelles persones a qui és més difícil arribar. 

D'altra banda, Puig ha explicat que en la trobada amb Janssen s'han tractat altres assumptes, com ara una possible col·laboració entre la companyia i la Generalitat en projectes de caràcter europeu. Així, s'han acordat compromisos de col·laboració futura en matèria de salut mental i els processos d'anàlisis clínics que es fan a la Comunitat Valenciana. 

Puig ha assenyalat que el govern valencià manté una "relació intensa" amb la farmacèutica des de fa temps. La passada legislatura van col·laborar junts en la vacunació contra l'hepatitis C i ara volen continuar fent-ho per a resoldre altres problemes mèdics o patologies. 

Primera vacuna d'una dosi a la UE

L'Agència Europea del Medicament (EMA) va donar llum verda el passat mes de març al preparat de Janssen, que serà el quart que entre en joc en la campanya de vacunació espanyola. Estarà disponible per a començar a inocular-lo a la població el 19 d'abril, segons ha confirmat la mateixa companyia. 

La Comissió Europea va acordar amb la multinacional l’entrega de 400 milions de dosis en total, de les quals un 10% corresponen a Espanya. En principi, la Unió Europea rebrà 200 milions de dosis al llarg de l’any 2021, per la qual cosa haurien d’arribar-ne 20 milions a Espanya si la companyia compleix els terminis compromesos. 

L'arribada dels primers lots a mitjan abril suposarà un punt d'inflexió en la fins ara accidentada campanya de vacunació a Espanya. La vacuna de Janssen s'afegirà a les tres de Pfizer, Moderna i AstraZeneca, amb què ja s'està vacunant la població però, a diferència d'aquestes vacunes, només requerirà una única dosi per a garantir la protecció contra la Covid-19. L'impuls que donarà a la vacunació la converteix en una de les principals apostes de les autoritats sanitàries per a arribar a l'objectiu del 70% de població immunitzada que ha fixat el govern espanyol per a l'estiu i que confirmà la mateixa ministra de Sanitat, Carolina Darias, aquest dilluns

També et pot interessar

stats