Les farmàcies demanen recuperar la mascareta obligatòria en interiors
Rosa Arnau, presidenta del Col·legi Oficial de Farmacèutics de la Comunitat Valenciana, assegura que no hi ha perill de desabastiment de tests d'antígens i recomana fer-se'n un si hi ha qualsevol símptoma respiratori
Després de mesos de millora dels indicadors epidemiològics i amb la situació sota control, la pandèmia de covid-19 torna a fer-se notar en forma de setena onada. L'allau de contagis que s'ha registrat en les últimes setmanes i l'augment dels ingressos en hospitals, amb xifres que no es veien des de febrer, ha obligat el president de la Generalitat, Ximo Puig, a reunir el comité d'experts que l'assessora en matèria de coronavirus per a analitzar l'escenari.
A causa del creixement exponencial de la incidència acumulada, que a més ara sols es mesura en la població major de 60 anys, el col·lectiu de farmacèutics i farmacèutiques té clar el full de ruta: demanen a les autoritats que tornen a decretar l'obligatorietat de la mascareta en espais tancats, especialment els que acullen grans concentracions de persones. La reclamació l'ha verbalitzada aquest dilluns, en representació del sector, la presidenta del Col·legi Oficial de Farmacèutics de la Comunitat Valenciana i de Castelló, Rosa Arnau. "Sé que no és una mesura popular, però es tracta de la seguretat de tots", ha apuntat, entrevistada en Les notícies del matí de la ràdio d'À Punt.
En plena setena onada de la pandèmia, són moltes les persones que acudeixen a l'apotecaria més propera per a adquirir un test d'antígens quan la covid-19 manifesta els primers símptomes o hi ha sospites si han mantingut contacte estret amb un positiu. L'augment de la demanda de proves diagnòstiques és un fet que constaten les farmàcies des de fa ja entre dues i tres setmanes, i es dona en totes les franges d'edat, ha explicat Arnau. Els nasals són els més venuts, ha afegit, perquè són els més fàcils de manipular per a prendre la mostra. I ha assegurat que el subministrament està garantit en tots els establiments, a diferència del que va passar durant el Nadal.
Preguntada per quan convé practicar-se la prova, la farmacèutica ha aconsellat esperar que es manifeste simptomatologia compatible amb covid-19 per a descartar falsos negatius. I ha sigut clara: "Si hi ha símptomes respiratoris, el més recomanable sempre per a previndre és fer-se un test d'antígens", ha dit. Després, és aconsellable anar repetint-lo al llarg de tot el procés de la malaltia, i esperar un resultat negatiu abans de retirar les mesures de protecció (com la mascareta i l'aïllament, en la mesura que siga possible) de la persona infectada. Arnau ha lamentat que encara queda gent poc conscienciada per la situació actual i que ignora la simptomatologia quan dona els primers senyals d'alerta.
Si hi ha símptomes respiratoris, el més recomanable sempre per a previndre és fer-se un test d'antígens
Tot i que no s'espera que de la reunió que mantindrà aquest dilluns Puig amb el comité d'experts sobre la pandèmia isca alguna mesura restrictiva, la presidenta del Col·legi de Farmacèutics valencians demana a la població que siga responsable i que adopte les precaucions que "hauria de tindre interioritzades per seguretat i prevenció pròpia". Segons recorda, el que hem viscut en els últims dos anys de pandèmia ha sigut "molt greu" i "sembla que ho hem oblidat", ha lamentat. "La incidència està molt alta i això no es pot ignorar", ha insistit, abans de tornar a demanar que es reimplante la mascareta en els espais tancats.