L'onada fantasma amenaça de col·lapsar l'atenció sanitària a l'estiu

Preocupa que l'allau de contagis associat a les noves variants i la gran afluència turística en temporada alta afecten l'estructura hospitalària

Façana de l'Hospital General d'Elx, aquest dimecres
Façana de l'Hospital General d'Elx, aquest dimecres / À Punt NTC

La covid-19 torna a convertir-se en notícia. La imminent realitat de la setena onada, evidenciada per l'augment dels contagis entre la població i de les hospitalitzacions, porta de nou la pandèmia a primera línia de l'actualitat informativa quasi tres mesos després del final de la mascareta obligatòria. 

La gran majoria són infeccions amb simptomatologia molt lleu, però la transmissió ara per ara és tan elevada que amenaça de catapultar la incidència acumulada, que ara per ara frega el llindar dels mil casos per cada 100.000 habitants a la Comunitat Valenciana. No és la primera vegada que se supera aquesta barrera durant la pandèmia, ni de bon tros, però el fet que el recompte actual es calcula només sobre la població major de 60 anys dona una idea de la magnitud de positius que circulen pel territori mentre queden al marge de l'estadística. "Hi ha casos en totes les edats, però no es compten. Això no vol dir que no existisquen", alerta l'epidemiòleg José María Martín Moreno, doctor en Medicina Preventiva de la Universitat de València. 

Però més que la incidència, els paràmetres que han regit la presa de decisions de les autoritats en aquesta nova fase de gripalització de la pandèmia són els relatius la pressió assistencial. Ingressos en hospitals i en unitats de cures intensives estan en el punt de mira de governs i especialistes en els últims mesos. La vacunació i la propagació de noves variants del coronavirus han reduït la virulència de la malaltia, però el que ocorre, tal com alerten reiteradament les veus expertes, és que com més casos hi ha, més quantitat de gent acaba ingressada: "S'hi acumulen més estades en cures intensives no per la gravetat, sinó perquè realment està havent-hi una disseminació molt forta", comenta Martín Moreno. I això és el que pot portar a l'eventual col·lapse hospitalari que es vol evitar a tot preu. 

En només dues setmanes tant la xifra de pacients ingressats en centres sanitaris com la incidència de covid-19 en majors de 60 anys ha augmentat un 50% a la Comunitat Valenciana. Hi ha sis departaments sanitaris amb una taxa d'hospitalització que supera del 20% i dos per damunt del 30%. 

L'escenari s'agreuja tenint en compte que l'increment de pacients coincideix amb el període de vacances d'estiu, amb les plantilles dels centres sanitaris minvades no sols per descans de personal, sinó també per baixes de covid-19. Com exemple, la situació a l'Hospital General d'Alacant, on ara mateix hi ha vora una setantena de metges a casa per la malaltia, segons xifres del sindicat CCOO. En la mateixa situació estan uns noranta empleats i empleades del departament d’infermeria. "És personal que no podem cobrir perquè no tenim candidats en borsa. No hi ha professionals per a poder ocupar aquestes places", lamenta Fracisco Tébar, responsable de Sanitat en aquest sindicat. 

El sector sanitari reclama mesures

Tot i que les unitats de cures intensives es mantenen estables i descongestionades, el sector sanitari tem que l'estiu pose en perill l'estructura hospitalària donat la gran afluència turística que tenen alguns punts del territori, sobretot al litoral. Un augment de la població que podria provocar certes situacions de "col·lapse" o "mala atenció" als pacients en alguns centres de salut, adverteix Juan Francisco Navarro, de la Societat Valenciana de Medicina Preventiva i Comunitària. 

En el departament de salut d'Alacant, la Conselleria de Sanitat ja ha pres algunes mesures per a afrontar la situació. S'ajorna, de moment quinze dies, el tancament de dos-cents llits que estava previst aquest estiu, i també s'ha demanat al personal que pospose les vacances a canvi d'incentius. Actuacions, en tot cas, que els sindicats i els col·lectius mèdics de la zona veuen insuficients. Demanen a l'administració que torne a implicar-se al 100% com en onades passades, d'una banda decretant noves mesures de seguretat com ara la mascareta obligatòria en llocs tancats i massificats. També reclamen que recupere el personal de reforç covid, que va despatxar-se el passat 31 de maig, o que allibere a l'atenció primària de l'obligació d'haver de practicar les proves diagnòstiques i gestionar les baixes laborals.

També et pot interessar

stats