Eva Alcón, nova presidenta de la CRUE: “Li demane al Consell suficiència financera i equitat a l’hora de repartir els recursos”

La també rectora de l'UJI adverteix que enguany la institució tanca l’exercici amb dèficit, una situació que pot repetir-se de nou en el futur si no millora el finançament

Eva Alcón, nova presidenta de la CRUE: “Li demane al Consell suficiència financera i equitat a l’hora de repartir els recursos” / À Punt NTC

“Li demane al Consell, al d’ara i al futur, suficiència financera i equitat a l’hora de repartir els recursos. És prioritari per a qualsevol govern independentment del seu color”. És la petició que ha fet en Les notícies del matí Eva Alcón, rectora de la Universitat Jaume I de Castelló i, a més, des de fa poc presidenta de la CRUE, la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles, al govern valencià que es constituirà d'ací a uns dies.

Per a Alcón, aquestes dues circumstàncies són essencials perquè la societat valenciana puga beneficiar-se del potencial complet de les universitats valencianes: “No podrem desplegar el nostre potencial si no tenim aquestes dues condicions”, advertia Alcón, qui a més remetia a molts estudis que avalen l'afirmació.

“Quan s’inverteix en les universitats, eixa inversió no és una despesa, és una inversió. El retorn que eixa inversió té en els nostres territoris és innegable. Per això demanaria al Consell que escoltaren les universitats i fórem una prioritat”, argumentava l'acabada de nomenar presidenta de la CRUE durant la seua intervenció en Les notícies del matí.

La també rectora de l'UJI ha recordat que, “per primera vegada”, aquesta institució acadèmica tanca l’exercici amb dèficit econòmic atesa la falta de finançament. En aquest sentit, Eva Alcón apuntava que “si el dèficit es va repetint any a any, arribarà un moment en què l'UJI no serà sostenible”.

De fet, ha recordat que enguany ja han hagut d’adoptar mesures desagradables, com la d’únicament activar les accions “imprescindibles” per al funcionament de la universitat o les que disposaven d'un finançament extern de les contemplades en el seu pla d’inversions de quatre anys.

Així mateix, per primera vegada en la trajectòria de la universitat castellonenca, tampoc s’han tret noves places a temps complet a causa de la mancança en el finançament. “No volem enganyar la gent i que una vegada es traga una plaça la gent pense que es podrà estabilitzar. Ara no ho podem garantir”, apuntava Alcón.

La presidenta de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles ha admés els esforços del Consell que aquests dies està en funcions per a reduir el deute històric que arrossegava la Generalitat amb les universitats valencianes, però ha assenyalat que queda pendent encara l'aportació de 30 milions d’euros a les universitats perquè pogueren quadrar els seus pressupostos. Segons ha argumentat Alcón, malgrat la voluntat de fer aquest repartiment encara no s’ha fet efectiu perquè està mirant-se com fer-ho efectiu.

Aplicació de l’estatut del becari

D’altra banda, i pel que fa a l’anunci que va fer fa uns dies la ministra de Treball, Yolanda Díaz, sobre l’acord per a desplegar l’estatut del becari, Eva Alcón ha afirmat en Les notícies del matí que és un assumpte que “preocupa” les universitats, convençudes de la necessitat d’establir pràctiques per a complementar la formació teòrica que rep l’alumnat en les aules. Ara bé, segons ha assenyalat, les institucions acadèmiques estan trobant-se amb una retirada de les empreses i administracions públiques que volen implicar-se en els programes de pràctiques i, a més, les universitats “no tenen temps” per a fer tota la burocràcia que impliquen les altes i les baixes de les persones que s’acullen a aquesta formació.

Per això, les universitats ja han traslladat al Ministeri la necessitat d’aplicar una moratòria per a fer efectiu el nou sistema de pràctiques. Eva Alcón ha remarcat que les universitats no dubten de la conveniència de fer unes pràctiques formatives, però reclamen que s’escolte la seua postura per a fer viable el sistema de pràctiques i així ho han traslladat al Ministeri. 

També et pot interessar

stats