Elvis García: “No ens podem tornar bojos ara i flexibilitzar al màxim”

L’expert en epidemiologia espera que la quarta onada siga més forta, però tot depén de les noves variants

Entrevista Elvis Garcia

La millora de les condicions atmosfèriques i l’increment de la població vacunada poden aconseguir que disminuïsquen els contagis a l’estiu, com va ocórrer l’any passat, però enguany tenim una variable amb què no comptàvem: les noves variants del coronavirus, que es propaguen amb més virulència i “poden fer que tot esclate”.

Així ho ha indicat el professor d'epidemiologia i salut pública de la Universitat de Harvard, Elvis García, en el programa d’À Punt A la Ventura, en preguntar-li si la quarta onada serà l’última del coronavirus a Espanya.

L’expert reconeix que té “l’esperança” que la quarta onada no siga tan forta com les anteriors, però assegura que “no ens podem tornar bojos ara i flexibilitzar al màxim” les mesures, si és això el que es busca.

A més, ha advertit sobre el perill de les noves variants: en concret, de la britànica, a la qual pertanyen ja el 70% dels casos diagnosticats al País Valencià. Al Regne Unit els casos van pujar molt més ràpìd que en altres països malgrat les mesures -ha recordat- i, si ens esperem que passe per a augmentar les restriccions “pot ser que es faça tard”. Estem jugant amb foc, ha postil·lat. 

La seua recomanació per a la població és “fer èmfasi en la utilització de la mascareta, fins i tot doble, perquè pot ser que les mesures que tenim fins ara siguen insuficients davant de les noves variants” i “intentar fer la major quantitat de vida possible a l’aire lliure”. 

"Una incidència acumulada de 150 és un desastre perquè amb eixa incidència la gent s'està morint"

Sobre la nova recomanació de la comissio de Salut Pública de tancar el servei a l’interior dels locals de restauració quan la incidència acumulada d’un territori arribe a 150, ha reconegut que, per a ell, “150 és un desastre, perquè amb aquesta incidència la gent s’està morint”. Considera que s’estan anteposant les necessitats econòmiques i socials per davant de la salut i que 150 “és un límit al qual no hauríem d’arribar”, però que “serà millor que res”. 

En aquest sentit, ha afirmat que està d’acord amb la carta remesa a les autoritats per més de 100 veus expertes en sanitat que denuncia que, malgrat les evidències científiques sobre els contagis en interiors i la importància d’una bona ventilació, no s’està actuant amb la contundència necessària. Però pensa que no servirà per a canviar les coses. “Ha passat molt de temps des que sabem això i no s’ha fet res. Seria un poc naïf pensar que ara es posarà una normativa per a canviar les coses”, ha sentenciat.

Així, continua pensant que “no s’està fent una bona gestió”, ja que “seguim amb mesures poc coherents que no són suficients i són diferents per a cada autonomia”.

Turisme estranger

García va tuitejar fa uns dies que "durant aquesta pandèmia els països que han sigut notícia és o perquè estan fent les coses molt bé o molt malament', en referència a la gran quantitat de turistes que ha arribat a la ciutat de Madrid en els últims dies.

En preguntar-li si col·locava Espanya en el segon grup, ha contestat que, al seu entendre, calen mesures addicionals més enllà de la PCR 72 vegades abans de pujar a l’avió al lloc d’origen. “Crec que és molt poc i han d’exigir alguna cosa més”. Com que considera inviable la quarantena per la durada de les estades turístiques, proposa afegir un test ràpid abans de pujar a l’avió i un rastreig de totes les persones que arriben des de l’estranger. 

També et pot interessar

stats