100 experts i expertes reclamen mesures urgents contra els aerosols

Utilitzar correctament la mascareta i fomentar l’ús dels espais a l’aire lliure són dues de les recomanacions principals.

La transmissió per aerosols, clau en els contagis per Covid-19
La transmissió per aerosols, clau en els contagis per Covid-19

Que el coronavirus es transmet, fonamentalment, a través d'aerosols és una evidència científica que ja se sabia, però ara 100 experts i expertes en virologia i sanitat han dirigit una carta al govern central i a les comunitats autònomes per a reclamar huit mesures urgents i coordinació sobre com actuar per exemple a les oficines, els col·legis o les terrasses tancades dels bars. Agrupats en la plataforma Aireamos.org científics.com Margarita del Val, Adolfo García-Sastre i Sonia Villapol reclamen mesures.

Una de les principals recomanacions és sobre la correcta utilització de la mascareta, ja que un ús incorrecte en pot disminuir l’eficàcia a la meitat. És molt important que tota la població sàpia bé quina és la forma correcta d’ajustar-se-la, quina ha d’utilitzar i quan. L’especialista en medicina preventiva de Fisabio Salvador Peiró ha reiterat, en declaracions a À Punt Notícies, que és molt importat utilitar-la en el treball perquè, quan es comparteix espai, els aerosols poden transmetre la Covid-19 més enllà de dos metres. 

L'altre punt essencial és fomentar l’ús dels espais a l’aire lliure, ja que s'hi redueix el risc de contagi en un 20%. De fet, el catedràtic d’Immunologia de la Universitat de Valladolid Alfredo Corell assegura que ha sigut una errada tancar els parcs infantils. 

En aquest sentit, fins ara els espais a l’aire lliure amb dues parets i sostre tapats eren considerats terrassa, però ara la comissió de salut pública estudia una proposta al Ministeri perquè es consideren interiors. Si finalment s’aprova, quan la incidència acumulada supere els 150 casos per cada 100.000 habitants.

També et pot interessar

stats