Un estudi recomana l’ús de la doble mascareta per a maximitzar la protecció contra la Covid-19

L’experiment apunta que la protecció als aerosols pot augmentar fins al 90% si usem una mascareta de tela sobre una quirúrgica.

Un estudi recomana l’ús de la doble mascareta per a maximitzar la protecció contra la Covid-19
Un estudi recomana l’ús de la doble mascareta per a maximitzar la protecció contra la Covid-19

Un estudi del Centre per al Control i Prevenció de Malalties als Estats Units demostra que l’ús de dues mascaretes de forma simultània, una de tela sobre una quirúrgica correctament ajustada, pot augmentar de forma significativa la protecció contra la Covid-19.

L’ús de mascaretes és una mesura recomanada per a frenar l’expansió de la Covid-19, ja que està demostrat que redueixen els aerosols i gotetes que exhalen les persones infectades i redueixen l'exposició a aquestes partícules per part de les persones sanes.

Tot i així, i tal com demostren estudis recents, l’efectivitat de l’ús de mascaretes de tela i quirúrgiques es pot millorar si ens assegurem que aquestes estan ben col·locades i s’ajusten perfectament als contorns facials, evitant així que s’escape l’aire pels costats.

L’objectiu d’aquest estudi és investigar dues possibles formes de millorar l’efectivitat de les mascaretes. La primera, portant una mascareta de tela per damunt d’una quirúrgica i, la segona, fent un nus en les tires de la mascareta quirúrgica i plegant el material sobrant cap a dins.

Mitjançant una simulació amb aerosols entre dues persones, s’han dut a terme dos experiments. El primer avalua com és d'eficient la combinació de diverses mascaretes en reduir la quantitat de partícules emeses mentre tossim. El segon, com són d'efectives la doble mascareta i la mascareta lligada en reduir l’exposició als aerosols en un període de respiració.

Per als experiments s’han provat deu combinacions diferents, que van des de l'absència total de mascaretes a l’ús de la doble mascareta o la mascareta amb nus. També s’han avaluat altres escenaris com la possibilitat que només un dels dos subjectes porte mascareta o que la porten els dos.

Els resultats del primer experiment demostren que l’ús de la mascareta quirúrgica sense ajustar només bloqueja el 42% de les partícules. Un 44,3% en el cas de la mascareta de tela. En canvi, en combinar les dues, la protecció arriba al 92,5%.

En el cas del segon experiment, l’ús de la doble mascareta o la mascareta ben ajustada amb nus per part de la persona infectada, redueix en un 82% l’exposició als aerosols de la persona sana amb la primera opció i en un 62,9% amb la segona opció.

Quan és la persona sana la que porta una d’aquestes dues solucions i la persona infectada no porta mascareta, la reducció augmenta al 83% i al 64,5% respectivament. Si, en un escenari ideal, les dues persones porten o bé la doble mascareta o la mascareta lligada, la reducció de l'exposició als aerosols arriba al 95% amb les dues solucions.

Així i tot, l’estudi té algunes limitacions. Els descobriments no són aplicables a homes amb barba, ja que poden interferir amb les mascaretes, i tampoc a xiquets, que tenen les cares més menudes. D’altra banda l’estudi no compara l’ús combinat de dues mascaretes de tela o dues de quirúrgiques i només avalua un tipus de mascareta de tela i un tipus de mascareta quirúrgica de totes les que es troben en el mercat.

L’estudi conclou, per tant, que és de crucial rellevància “que la mascareta estiga ben ajustada per tal d’augmentar la seua efectivitat com a barrera contra la Covid-19”. La doble mascareta o la mascareta lligada són dues solucions possibles.

A Espanya s’endureixen els requisits en la venda de mascaretes higièniques

Aquest dijous també se signarà la nova orde del Ministeri de Consum que endueix els requisits per a la venda de mascaretes higièniques i per la qual només podran ser comercialitzades com a tals les testades per laboratoris acreditats, i les que no ho siguen i incomplisquen la normativa poden enfrontar-se a la sanció del tancament durant cinc anys.

La nova orde estableix un període transitori per a adequar l'etiquetatge i l'acreditació dels laboratoris i fixa un nou model combinat de materials que permet la lectura labial i garanteix “la protecció real” contra la SARS-CoV-2.

L'orde entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el BOE, si bé les mascaretes que estiguen en el mercat abans tindran un termini de trenta dies per a adequar-se a la normativa, encara que després ja no podran ser comercialitzades amb la denominació de mascaretes higièniques.

També et pot interessar

stats