Sanitat recomana tancar l'interior dels bars si la incidència és superior a 150 casos

La mesura s'activaria quan les comunitats autònomes registren un nivell d'alerta alt o molt alt.

Interior de bars
Imatge d'arxiu de l'interior d'un bar / À Punt NTC

La comissió de salut pública, en què es troben representades totes les comunitats i ciutats autònomes i el Ministeri de Sanitat, ha aprovat aquest divendres una actualització del document d'actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de la Covid-19, el que es coneix també com el semàfor Covid-19, que planteja la recomanació de tancar el servei en l'interior de la restauració quan les comunitats autònomes registren un nivell d'alerta alt o molt alt, és a dir, amb una incidència superior als 150 casos per cada 100.000 habitants. També es consideraran altres indicadors, com l'ocupació hospitalària.

De moment, això sí, aquesta mesura és només una recomanació, ja que després de ser aprovada per la Comissió de Salut Pública, passarà ara al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, on es debatrà amb les comunitats autònomes.

El document, que no es revisava des del passat 22 d'octubre de 2020, manté quatre nivells d'alerta amb diferents mesures d'actuació contra el coronavirus, en funció de la incidència de contagis a 7 i 14 dies per cada 100.000 habitants, la positivitat de les proves diagnòstiques i el percentatge d'ocupació de llits hospitalaris i de cures intensives.

Segons aquests indicadors epidemiològics, Madrid, Catalunya, el País Basc, Melilla i Ceuta estan en aquests moments en nivell alt de risc, per la qual cosa se'ls aplicaria la recomanació de tancar l'interior dels bars per a contindre contagis. D'acord amb aquesta nova actualització, l'interior de la restauració hauria d'estar al 50% en els nivells més baixos de risc, cosa que afectaria totes les comunitats, excepte Extremadura.

En exteriors, la recomanació és que no hi haja restriccions en el nivell baix (incidència inferior a 50 casos per cada 100.000 habitants), un 75% d'aforament en els nivells intermedi i alt, i un 50% en el de risc extrem (incidència per damunt dels 250 casos). El text, segons han precisat fonts de Sanitat, recorda que les terrasses han de tindre un màxim de dos costats tancats perquè siguen considerades exteriors, amb l'objectiu de "garantir que la ventilació siga permanent".

En el nivell de risc alt, s'estableix un màxim de sis persones en reunions socials, i de quatre quan el risc és extrem. "En els nivells d'alerta molt alts el tancament de les zones interiors de la restauració és important a causa del risc alt de transmissió en els llocs tancats. Cada vegada es dona més importància a la transmissió per aerosols, aquesta ha sigut una de les claus per a ser més estrictes amb els interiors", han apuntat les mateixes fonts.

Sanitat també ha puntualitzat que, a l'hora d'establir recomanacions per a les mesures restrictives, es tindran en compte "no només els indicadors, sinó també la tendència" que presenta una comunitat autònoma, de manera que si el creixement és exponencial es podrien aplicar aquests consells, encara que l'ocupació en hospitals, per exemple, no s'haja disparat encara.

També et pot interessar

stats