El semàfor del risc d’alerta per transmissió del coronavirus entra en roig a la Comunitat Valenciana

La pujada en l’ocupació de llits UCI per pacients Covid estableix la declaració del nivell 3 d’alerta epidemiològica, segons el Ministeri de Sanitat.

Indicadors del nivell de risc
Indicadors del nivell de risc / À Punt NTC.

La Comunitat Valenciana compleix els indicadors per a declarar el nivell 3 d’alerta pel que fa a la transmissió del coronavirus, segons les dades epidemiològiques publicades pel Ministeri de Sanitat en l’última actualització d’aquest dimarts.

Aquest nivell, que es caracteritza per presentar “transmissió comunitària no controlada i sostinguda que excedeix les capacitats de resposta del sistema sanitari”, determina que s’apliquen noves mesures de contenció per a contindre l’avanç de la pandèmia.

El nivell s’ha assolit aquest dimarts en sobrepassar l’indicador de risc alt en ocupació de llits UCI per pacients amb coronavirus, que s’ha situat en un 15,6% del total. En sobrepassar el límit del 15%, el nostre territori tindria un indicador de capacitat assistencial en nivell de risc alt.

Tot i que la situació és greu al nostre territori, la Comunitat Valenciana se situa entre les quatre autonomies amb millor situació epidemiològica de tot Espanya. Només les Illes Balears, les Canàries, Galícia i el nostre territori presenten indicadors que fan que se situen en un nivell d'alerta inferior al risc extrem (nivell 4).

A dia de hui, i amb les dades facilitades pel Ministeri de Sanitat, els indicadors a la Comunitat Valenciana presenten els següents nivells de risc:

INDICADORS DEL NIVELL DE TRANSMISSIÓ

  • Incidència acumulada de casos diagnosticats en 14 dies: 186,78 – Nivell de risc ALT (>150 i ≤250)
  • Incidència acumulada de casos diagnosticats en 7 dies: 84,28 – Nivell de risc ALT (>75 i ≤125)
  • Positivitat global de les proves de diagnòstic per setmana: 15,25% – Nivell de risc MOLT ALT (≥15%)

INDICADORS DELS SERVEIS ASSISTENCIALS

  • Ocupació de llits hospitalaris per pacients Covid: 9,62% – Nivell de risc MITJÀ (>5% i ≤10%)
  • Ocupació de llits UCI per pacients Covid: 15,96% – Nivell de risc ALT (>15%)

Segons el que s'indica en les actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de la Covid-19, per a passar a nivell d'alerta 3 cal presentar dos o més indicadors del nivell de transmissió en nivell de risc alt i, almenys, un altre indicador de serveis assistencials també en risc alt. Per tant, es pot concloure que el nostre territori ja està en condicions d'aplicar les mesures estipulades per a aquest nivell d'alerta.

Recomanacions del Ministeri de Sanitat

La proposta del Ministeri de Sanitat engloba aquesta llista de mesures per als territoris amb nivell d'alerta 3. Serà potestat del govern de la Generalitat decidir quines noves mesures podrien entrar en vigor:

Limitació de les reunions a un màxim de 6 persones. Aquesta mesura va entrar en vigor dissabte passat per iniciativa pròpia de la Generalitat i malgrat estar en situació d'alerta 2.

Valoració de limitació d'horaris d'obertura fins a les 23:00 hores als establiments de serveis no essencials.

Valoració de la limitació d'entrades i eixides de l'àmbit territorial.

Soterrars, vetlatoris, casaments i batejos: un terç de l'aforament en espais tancats (màxim 10 persones), amb distància de seguretat. En espais oberts, el límit se situarà en 20 persones (amb garantia de distància de seguretat).

Bars i restaurants: reducció de l'aforament en terrassa al 75%, amb grups de clients separats, en taules amb un màxim de 6 persones. Limitació de l'hora d'admissió de clients a les 22:00 hores i tancament a les 23:00 hores. Valoració de prohibir el consum a l'interior o, si no, reduir l'aforament al màxim. Prohibició del consum a la barra (aquesta última mesura també va entrar en vigor dissabte passat, de la mà de la Generalitat).

Comerç: aforament limitat a un terç del total autoritzat, sempre que es puga garantir la distància de seguretat. Si no es pot garantir, l'aforament es limitarà a un client.

Centres esportius: limitació a un terç de l'aforament només si es pot garantir la distància de seguretat entre usuaris. Hauran de tancar si no es pot.

Suspensió de l'activitat en centres sociosanitaris i llars de jubilats si l'activitat no respon a causa justificada.

També et pot interessar

stats