Estem a les portes de la quarta onada?

Les veus expertes consideren que és inevitable que comence un parell de setmanes després de Pasqua.

Un cambrer atén les taules d'una terrassa en un dels restaurants de la platja de la platja de la Malva-rosa de Valéncia.
Un cambrer atén les taules d'una terrassa en un dels restaurants de la platja de la platja de la Malva-rosa de Valéncia. / Manuel Bruque (Efe)

Bona part dels països d'Europa van camí d'una nova onada, però la situació a Espanya és diferent, ja que ací es va produir una onada arran de les festes de Nadal que altres països no han viscut, i que ha costat mesos de superar.

Tant la ministra de Sanitat, Carolina Darias, com el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, coincideixen que la situació actual és d’”estancament” i que ens trobem en una “vall”.

Algunes dades preocupants

La incidència acumulada per cada 100.000 habitants en els últims set dies és més alta que en els últims 14, cosa que indica una tendència a l'alça. A més, encara que la mitjana espanyola d’aquest indicador epidemiològic es manté, en algunes autonomies s’ha disparat. De fet, la tendència a l'alça ja és majoritària. Afortunadament no és el cas del País Valencià, que, gràcies a l’aplicació de les últimes mesures restrictives, ha passat de ser la més alta d’Espanya a la més baixa en només dos mesos.

Pel que fa a altres indicadors epidemiològics, el Ministeri de Sanitat ha notificat aquest dilluns 633 morts i vora 16.500 contagis des de dijous, cinc vegades més dels que es notificaren dilluns passat, cosa que podria indicar el començament d’una tendència a l’alça d’aquests indicadors. 

Per últim, la Setmana Santa i Pasqua estan molt prop i, malgrat les restriccions, més d’un any de pandèmia ha demostrat el que passa després de les festes. A més, a pesar que es mantindrà el confinament perimetral autonòmic, el turisme estranger no es tancarà. 

En aquest respecte, la cap de la unitat de malalties infeccioses de l'Hospital Clínic de València, María José Galindo, ha indicat a À Punt NTC que és "inevitable" una quarta onada un parell de setmanes després de Pasqua, ja que està relaxant-se l'ús de mascareta i la distància de seguretat. Això sí, espera que per a llavors la vacunació haja avançat prou perquè els efectes siguen menors.

També et pot interessar

stats