Dones estrangeres o de més de 65 anys: el perfil del feminici a la província d'Alacant

Expertes en violència masclista expliquen el perquè d’aquests dos factors condicionants

q feminicidis alacant

Les comarques del sud representen una de les xifres més altes de dones assassinades enguany per violència masclista de tot Espanya. Les dones estrangeres o de més de 65 anys són el perfil que supera la mitjana estatal, especialment a les zones costaneres, on es registren més feminicidis.

El nombre de dones estrangeres assassinades a la província d’Alacant és del 60 %, enfront del 34 % de la mitjana estatal. També supera en tres punts la mitjana d’Espanya el percentatge de dones víctimes majors de 65 anys. 

Feminicidis a la província d'Alacant i usuàries del Centre Dona 24 hores d'Alacant
Feminicidis a la província d'Alacant i usuàries del Centre Dona 24 hores d'Alacant / À Punt NTC

La construcció patriarcal de l’ancianitat o el pes de la població estrangera a les comarques del sud són dos paràmetres per a entendre per què aquests dos perfils superen la mitjana espanyola d’assassinats masclistes. 

Anna Gimeno, sociòloga i investigadora sobre feminicidis, explica a À Punt que moltes d’aquestes dones estrangeres no coneixen l’idioma i que sovint és l’agressor qui fa "de pont entre els recursos socials i públics" a l’abast de la víctima. 

Pel que fa a les dones de més de 65 anys, el maltractament en aquestes generacions pot estar tan normalitzat que, després dels feminicidis, les famílies no identifiquen senyals d’agressions prèvies. Purificación Heras, antropòloga de la UMH, emfasitza que hi ha dones d’aquest grup d’edat que consideren les agressions "un problema íntim".

Les dones d’edat més avançada estan invisibilitzades i en una situació vulnerable, i l’atenció sanitària o social sense perspectiva de gènere relaciona les seues lesions amb l’envelliment i no amb la violència masclista, realitat que sí que es detectaria en el cas d’una víctima jove. 

Mariola Navarro, psicòloga al centre Dona 24 hores d’Alacant, remarca que les dones de més de 65 anys tenen menys accés a la informació. "Tenen més assumit el rol de cuidadora i els costa trencar la relació" per por a l’aïllament o la dependència econòmica, "senten vergonya", afig aquesta experta. De fet, al centre on treballa no acudeixen pràcticament víctimes majors ni estrangeres. 

La violència de gènere només té un responsable, però la detecció d’aquests condicionants és clau per a identificar el risc. 

El telèfon 016 és gratuït i no deixa rastre en la factura. El poden usar les víctimes de violència de gènere o qualsevol persona que vulga assessorar-se per a ajudar una víctima. Des de març del 2021, aquest número atén persones víctimes de qualsevol mena de violència de gènere, també la sexual.

També et pot interessar

stats