La dietètica i nutrició es reivindiquen com a "vacuna" contra la pandèmia de l'obesitat

El vicepresident del col·legi oficial del sector a la Comunitat Valenciana, Rafael Birlanga, posa l'accent en la importància de l'educació nutricional.

Una dietista amb un producte saludable a la mà
Una dietista amb un producte saludable a la mà

La pandèmia de la Covid-19, tot i la creença popular, no va canviar substancialment els nostres hàbits d'alimentació. Així ho ha confirmat a À Punt Notícies el vicepresident del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (Codinucova), Rafael Birlanga, que matisa que únicament s'han reforçat.

Les persones que consumeixen aliments ultraprocessats sovint van augmentar la ingesta durant els dies de confinament domiciliari i les persones que normalment cuiden la seua alimentació ho van continuar fent. De fet, hi ha hagut qui ha représ l'hàbit de comprar productes saludables i de cuinar, d'acord amb l'experiència de Birlanga amb els seus pacients.

La societat valenciana, segons les darreres dades publicades pel Ministeri de Sanitat, té una taxa d'obesitat adulta del 18,8%, lleugerament superior a la mitjana estatal del 17,4%. Quant als menors de díhuit anys, el 25% dels xiquets i xiquetes de la Comunitat Valenciana té sobrepés o obesitat. Aquestes preocupants xifres fan palesa la necessitat de posar el focus en aquesta "pandèmia mundial", que segons Birlanga té com a "vacuna" la figura del dietista-nutricionista, que pot guiar la població en la millora de la qualitat alimentària.

En aquesta línia, el 67% de les persones està preocupada per la seua dieta, però no sap com fer els canvis necessaris perquè aquesta siga més saludable. Paula Crespo, presidenta del Codinucova, ha explicat que la nostra alimentació va "més enllà d'allò que ens posem a la boca i té a veure també amb aspectes com ara l'educació, l'ambient que ens envolta o el canvi climàtic."

Així, des d'aquest col·legi professional es reivindica la presència de dietistes-nutricionistes en la sanitat pública, ja que ara per ara no hi són. Talment, la població fa servir internet per a accedir a aquesta informació o, qui pot, paga pels serveis d'un professional privat.

De l'horta al plat

Birlanga ha emfasitzat la situació privilegiada del nostre territori, que disposa tant de l'horta de la ciutat València com la del Baix Segura, que faciliten l'abastiment de fruites i verdura de proximitat i de temporada.

Aquest expert ha recordat que, d'acord amb el conegut com a plat de Harvard, un sistema creat per la prestigiosa universitat nord-americana, el 50% de la nostra ingesta d'aliments diària hauria de ser fruites i verdures variades.

IX Jornada Codinucova

Aquest dissabte el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana ha organitzat una jornada virtual sobre l'entorn alimentari. Amb el títol Construint una societat més sana: els dietistes-nutricionistes alimenten la salut, vol donar a conéixer els àmbits en què aquests professionals actuen per a millorar la vida de la ciutadania. Les xarrades i ponències científiques abasten tota mena de temàtiques, com ara l'educació alimentària als menjadors escolars, les conseqüències de la nostra dieta en el canvi climàtic (i viceversa), la venda de menjar saludable en màquines automàtiques o la desnutrició en la tercera edat.

També et pot interessar

stats