Una alimentació sostenible, clau per a la lluita contra l’emergència climàtica al món

WWF recomana reduir el consum de carn i duplicar la ingesta de fruites, verdures i llegums de temporada.

Una alimentació sostenible, clau per a la lluita contra l’emergència climàtica al món
Una alimentació sostenible, clau per a la lluita contra l’emergència climàtica al món

Una alimentació saludable i respectuosa amb la naturalesa contribueix a lluitar contra l’emergència climàtica i ajuda a acabar amb la fam al món. Així ho constata l'organització conservacionista World Wildlife Fund (WWF), amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació que se celebra aquest dimecres.

WWF ha advocat per un "nou model alimentari" a Espanya, ja que una dieta sostenible podria reduir fins "un 26% els gasos d'efecte d'hivernacle". Segons dades del Ministeri de Transició Ecològica, a l’estat espanyol l'agricultura i la ramaderia "són responsable del 11,6% de les emissions de gasos" i, a escala mundial, són responsables "del 60% de pèrdua de biodiversitat i del 75% de la desforestació global.

Tal com destaca WWF, reduir i millorar el consum carn és una de les principals recomanacions per a una dieta sostenible, ja que les produccions ramaderes intensives empren pinsos elaborats a base de soja que són importats de països on es contribueix a "la desforestació", com per exemple el Brasil.

A Espanya es consumeix "fins al doble de productes d'origen animal per persona del que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS)" i també s’exporten 2,61 milions de tones de carn i productes carnis, destaca l’organització.

Duplicar el consum de fruites, verdures i llegums

Una altra de les recomanacions és duplicar el consum de fruites, verdures i llegums, més sanes en general i que necessiten menys recursos. A més, si són locals, de temporada i de producció ecològica, disminueixen l’impacte sobre el planeta.

Un tercer suggeriment de WWF per a una dieta sostenible és acabar amb el malbaratament d'aliments, que "a les llars espanyoles arriba fins a un terç del que es consumeix".

Alta presència de sucres i processats en la cistella de la compra

El Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana alerta de l'alta presència de sucres afegits en la cistella de la compra, procedents de productes industrials o envasaments que passen desapercebuts entre els consumidors perquè no compten amb un distintiu advertint del seu percentatge elevat.

A més, els dietistes-nutricionistes recomanen llegir l'etiquetatge de cada producte; aplicar que el 50% de la dieta es base en fruita i verdura i prioritzar els productes frescos que es poden trobar en els mercats municipals.

També et pot interessar

stats