El consum televisiu, un factor de risc per a l’obesitat infantil

Els espots d’aliments poc saludables poden incitar els menors a consumir-los, segons un estudi en què han participat xiquets valencians.

El consum de televisió evita que els menors facen activitat física
El consum de televisió evita que els menors facen activitat física / Pixabay

La televisió és un dels millors aliats de l’obesitat infantil. Així es desprén d’un estudi sobre els hàbits de vida que ha elaborat l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) amb menors de tres autonomies, entre les quals hi ha la valenciana. Aquesta anàlisi conclou que els menors que quan tenen quatre anys són menys actius i estan més apegats al televisor presenten més risc de sofrir sobrepés, obesitat i síndrome metabòlica quan fan set anys.

El que explica aquest risc és, en opinió de la investigadora de l'ISGlobal, Daura Romaguera, que “quan miren la televisió, veuen molts anuncis de menjar poc saludable. Això pot propiciar el consum d'aquests aliments”. Les investigadores de l'ISGlobal analitzaven cinc hàbits de vida: activitat física, hores de son, consum de televisió, ingesta de vegetals i consum d’aliments ultraprocesssats dels xiquets participants.

Els productes ultraprocessats, com ara la brioixeria, les begudes ensucrades o els cereals refinats, són rics en sucres, sal i greixos saturats, però la seua aportació nutricional és molt baixa. D’acord amb aquest estudi, un consum elevat d'aquests aliments als quatre anys es relaciona amb un índex de massa corporal (IMC) més alt als set anys.

A banda del consum televisiu, les investigadores també han estudiat el temps que els menors participants en l’estudi dedicaven a altres activitats sedentàries, com llegir, pintar o fer trencaclosques i han conclòs que aquestes activitats no semblen influir en l'aparició de sobrepés o obesitat. Cal assenyalar que la Societat Valenciana de Pediatria (SVP) ja va advertir que l'ús excessiu de dispositius mòbils incrementa el risc d'obesitat en els xiquets.

Les investigadores que han dut a terme aquest estudi asseguren que el fet d'estar davant de la pantalla “dissuadeix els menors de practicar activitat física i interromp el seu temps de son”, segons ha detallat Silvia Fernández. En aquest sentit, ha recordat que un temps de son adequat en la primera infància és crucial per a controlar el pes més avant.

La son també està vinculada a l'obesitat

"Segons estudis previs, el 45% dels xiquets no dormen les hores recomanades per dia. Això és preocupant perquè la falta de son en la infància es relaciona amb l'obesitat", ha remarcat Fernández.

"Identificar els hàbits que fomenten el sobrepés i l'obesitat en la infància pot ajudar-nos a definir estratègies preventives que eviten l'aparició d'altres afeccions cardiovasculars i metabòliques en la vida adulta", ha conclòs Rowaedh A. Bawaked, autora també de l'estudi i investigadora de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).

També et pot interessar

stats