La detecció precoç del càncer de pit canvia radicalment les probabilitats de supervivència

Des que van començar, ara fa trenta anys el programa per a detectar els tumors al pit, han ajudat moltes valencianes a millorar-ne el diagnòstic

El programa de detecció precoç de càncer de pit de l'Hospital Clìnic de València començà fa trenta anys / À Punt NTC

El programa de detecció precoç de càncer de pit a la Comunitat Valenciana començà fa trenta anys. Hi havia una unitat a València i una altra a Castelló i les primeres a utilitzar-lo van ser 800 dones de 45 a 65 anys. Fins a aquell moment no es detectaven els tumors fins que les dones no acudien a l’hospital perquè s’havien notat una protuberància o els havia eixit una úlcera, explica l’oncòloga de l’Hospital Clínic de València Anna Lluch. Però després que es posà en marxa aquest programa, es va passar de detectar només un 2% dels tumors a una xifra del 20%. 

En aquell moment aquestes dades suposaven uns resultats revolucionaris en l'abordatge d'aquest càncer, que actualment té una mitjana del 85% de supervivència al cap de cinc anys, i com més incipient siga el tumor quan es detecta, millor serà el pronòstic, assenyala Lluch. Així, segons l'oncòloga, amb una diagnosi precoç, es podrien arribar a curar fins al 98% dels casos.   

En els trenta anys que té el programa de detecció precoç s’han detectat vora 28.000 tumors tractables, però també s’ha allargat l'esperança de vida de les dones. Per això les veus expertes demanen que s’incremente l’edat de control més enllà dels 70 anys.

L'Hospital Clínic de València és un dels pols d'investigació en càncer de pit. Ací es proven nous fàrmacs contra els càncers més resistents i agressius. L’oncòleg i investigador de l’Incliva, Juanmi Cejalvo, explica que la seua tasca consisteix a provar diferents combinacions de proteïnes i fàrmacs per a aconseguir que cèl·lules tumorals que són resistents als tractaments s’hi facen sensibles. 

El 2022 ja s'han diagnosticat 3.712 tumors nous, en dones cada vegada més joves i per a les quals el programa de detecció no resulta eficaç. Mentre arriben els resultats dels equips d'investigació que ja treballen per a detectar-lo amb una anàlisi de sang, les expertes recomanen l'autoexploració a les dones que són massa joves per a entrar en el programa de detecció precoç. Segons Anna Lluch, el millor moment per a fer-ho són els huit dies posteriors a la menstruació. 

També et pot interessar

stats