Les dones amb càncer de mama reclamen "agilitat" perquè els medicaments aprovats arriben al mercat

La presidenta d'Anémona, Maria Botella, destaca la importància de les revisions anuals i l'autoexploració dels canvis en el cos per a agafar el càncer a temps

Entrevista a Maria Botella en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

L'associació Anémona de dones amb càncer de pit insisteix en el dia mundial contra aquesta malaltia en la importància de la detecció precoç. La presidenta, Maria Botella, ha explicat a Les notícies del matí que les revisions anuals i l'autoexploració dels canvis en el cos són el més important per a agafar el càncer de pit a temps.

Cada any es diagnostiquen 1.350 casos de càncer de pit a la Comunitat Valenciana i el diagnòstic precoç i la investigació són claus per a reduir les morts per un càncer que pot detectar-se amb temps d'antelació.

Dues dades demostren la importància de detectar-lo prompte: un tumor en estadi 1, incipient, té una taxa de supervivència del 95%, mentre que en l'estadi 3, es redueix al 50%.

"Volem sensibilitzar les dones sobre la importància del control", ha destacat la presidenta d'Anémona, grup d'autoajuda per a dones amb càncer de pit a la Marina Baixa.

Botella també ha reivindicat una major agilitat en l'aprovació dels nous medicaments. "Un medicament que ix nou tarda més de 300 dies a aplicar-se perquè ha de passar dos talls", primer el de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris i després el de l'Agència Valenciana de la Salut en medicaments i productes sanitaris.

És vital que els medicaments que tenim aprovats estiguen en el mercat

Fer front a un diagnòstic d'un càncer de pit és una situació terrible per a la dona. La manera com t'ho comunique el metge és també fonamental per a començar a plantar-li cara. En aquest aspecte, Botella lamenta que no s'ha avançat molt i que cal més sensibilitat, empatia i suport emocional. "No s'utilitzen les millors pràctiques", ha dit.

També et pot interessar

stats