El coronavirus amenaça de repuntar a partir de la setmana pròxima

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha notificat 157 nous casos positius aquest diumenge, el triple que fa una setmana.

Imatges d'arxiu d'activitats esportives de Setmana Santa
Imatges d'arxiu d'activitats esportives de Setmana Santa / À Punt NTC

A les portes de les vacances de Setmana Santa, l’epidèmia de coronavirus ha començat a donar les primeres mostres clares de reforçament. 

Des que a finals de gener tocarem el pic de la tercera onada, la corba epidemiològica valenciana ha viscut una davallada ininterrompuda durant dos mesos. La mitjana de contagis en l’última setmana és de 117 casos diaris, una xifra molt similar a la de principis d’agost, i la de morts, de deu cada 24 hores. 

Aquesta evolució es trasllada també a la incidència acumulada (IA) en catorze dies, l’indicador més usat fins ara per a descriure el comportament i propagació de la malaltia. La Conselleria de Sanitat Universal va informar ahir dissabte que aquesta taxa havia caigut fins als 27,18 casos cada 100.000 habitants, el millor registre de tot Espanya, fregant ja el llindar de la nova normalitat, que està en 25.

Les bones notícies es completen amb la baixada sostinguda de la resta de paràmetres epidemiològics i assistencials, com la positivitat (el percentatge de casos detectats entre totes les proves diagnòstiques realitzades) i l’ocupació hospitalària de malalts de coronavirus i de llits en unitats de crítics. 

La incidència a 7 dies creix

En el gràfic interactiu s’observa que tots aquests indicadors han seguit reduint-se al País Valencià durant el març amb una única excepció, la incidència acumulada a set dies, que dimecres es va frenar i des d’aleshores ha viscut tres jornades seguides de repunt. Lleuger encara, però repunt.  

“Canvi de tendència”

La incidència acumulada a set dies és un indicador més volàtil que la de catorze dies, però té la virtut d’avançar més prompte l’evolució de l’epidèmia, en especial ara que la capacitat de detecció ha augmentat i, per tant, hi ha menys retards en les notificacions dels contagis. Alguns epidemiòlegs argumenten també que això facilita la capacitat de resposta. 

De fet, dilluns passat, la ministra de Sanitat, Carolina Darías, es va basar en la incidència a set dies per a mostrar la seua “preocupació per un canvi de tendència a l’alça” en algunes comunitats autònomes. Dos dies després aquest canvi de tendència en la IA a set dies ja era una realitat també a la Comunitat Valenciana. De moment el seu valor no representa el 50 % respecte de la IA a 14 dies, que és el límit que ha fet botar les alarmes en el Centre de Coordinació d’alertes i emergències sanitàries (CCAES) que dirigeix Fernando Simón. Aquesta relació entre les dues taxes valencianes és ara del 41,69%, però la projecció és a l’augment des de dimarts, en què estava en el 35,73 %. Són sis punts de creixement en quatre dies. A aquest ritme, a finals de la setmana que ve ja estarem per damunt del cinquanta.

La soca britànica ja és la predominant

El segon escenari preocupant és el del creixement dels contagis directament vinculats a la soca britànica. Segons l’últim informe del CCAES, que recull i sistematitza les dades dels cribratges que fan les comunitats autònomes, de cada 10 contagis detectats a les comarques valencianes, 7,1 estan directament vinculats a la soca britànica. La setmana anterior n'eren 5,2 de cada 10, és a dir, que en només set dies ha crescut més d’un 30%.

En el gràfic s’observa que, des de principis d’any, la soca britànica ha anat guanyant terreny respecte a tota la resta de variants del coronavirus i ja és la clarament predominant entre nosaltres. Som la huitena autonomia amb major presència d’aquesta variant, caracteritzada per una major contagiositat, el que propicia els temuts repunts i l’amenaça d’una quarta onada en Pasqua. 

Sanitat notifica el triple de positius que diumenge passat

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha notificat aquest diumenge 157 casos nous de coronavirus confirmats per prova PCR o a través de test d'antígens, el que situa la xifra total de positius en 385.155 persones. És el tripe de casos que fa una setmana, quan se'n van comunicar 54. 

Per províncies, la distribució de nous positius és la següent: 22 a Castelló (39.357 en total), 40 a Alacant (144.839 en total) i 95 a la província de València (200.957). A més, continua havent-hi 2 casos sense assignar. 

També et pot interessar

stats