El Consell de Ministres extraordinari prorroga el decret anticrisi amb noves mesures

El president del govern, Pedro Sánchez, donarà a conéixer els detalls en roda de premsa, després de l'aprovació

El Consell de Ministres extraordinari debat i aprova les mesures del decret anticrisi / À Punt NTC

El Congrés acull aquest dissabte un Consell de Ministres extraordinari per prorrogar fins al 31 de desembre les mesures de contenció que hi ha en vigor per tal de fer front a la crisi econòmica derivada de la guerra d'Ucraïna i l’augment de la inflació. A més, l'executiu preveu impulsar un nou paquet de mesures amb l’objectiu d’ajudar famílies i empreses. Així ho ha avançat el president del govern, Pedro Sánchez, als mitjans, després de la cimera del Consell Europeu a Brussel·les. 

Entre les mesures que ja estan en vigor i que es prorroguen està el finançament del preu dels carburants, que actualment té un descompte de 20 cèntims per litre. A pesar de la rebaixa, el preu mitjà de la gasolina ha pujat aquesta última setmana de juny i s'ha situat en vora 2,142 euros el litre, superant la mitjana comunitària i la de les principals economies europees, segons les dades que publica la Comissió Europea.

Per aquest motiu, l’ala morada del govern de coalició ha suggerit modificar-lo amb una rebaixa en els carburants en funció de la renda, un debat que encara està damunt de la taula. 

En aquesta línia, Unides Podem ha proposat un abonament per afavorir l'ús del transport públic i així reduir l'ús del vehicle privat, ajudant l'economia de les famílies, i també un bo per a famílies vulnerables, que oscil·laria entre 250 i 300 euros, dues mesures que la coalició també ha de discutir abans de dur-se a terme.

El decret també preveu rebaixes selectives en determinats impostos. Una de les mesures estel·lars del govern, avançada per Pedro Sánchez, és la rebaixa de l’IVA de la llum del 10 al 5%. L’any 2021 l’executiu ja va reduir aquest impost del 21 al 10%, si bé aquesta rebaixa no pareix afectar la factura, que precisament aquest dilluns ha tornat a pujar un 46%, fins a 258,68 euros/MWh.

Una altra de les mesures que ha generat friccions entre els socis de govern és la proposta de la vicepresidenta segona i Ministra de Treball, Yolanda Díaz, a propòsit de l’augment de l’impost de societats a les empreses energètiques. L'impost de societats actualment és del 25%. Per això, la pujada proposada per la ministra suposaria situar-lo en el 35%.

A més, el govern vol afavorir les energies renovables i l'autoconsum per a evitar la dependència de Rússia, si bé encara no s'ha concretat com.

El president del govern, Pedro Sánchez, donarà a conéixer els detalls en roda de premsa després de l'aprovació.

També et pot interessar

stats