El preu de la llum puja aquest dilluns un 45,6%, fins als 258,68 euros/MWh

Serà uns 25 euros més barata que costaria sense el límit al preu del gas que es va començar a aplicar la setmana passada

Torres de distribució d'energia elèctrica en una imatge d'arxiu
Torres de distribució d'energia elèctrica en una imatge d'arxiu / Europa Press

L'electricitat puja aquest dilluns un 46% fins als 258,68 euros/MWh, d'acord amb els resultats de la subhasta celebrada en el mercat majorista o pool i l'ajust a abonar pels beneficiaris del límit al gas per a compensar a les centrals que utilitzen aquesta matèria primera.

L'electricitat serà uns 25 euros més barata que els 283,59 euros/MWh que hauria costat ala península Ibèrica si no es disposara del límit al preu del gas que ha entrat en funcionament la setmana passada.

El retorn a l'activitat productiva després del cap de setmana torna a espentar a l'alça a l'electricitat, un panorama que també s'observa en altres països d'Europa, especialment a Itàlia, on el preu per a demà s'acostarà als 309 euros/MWh, amb màxims de fins a 394,96 euros.

Considerant només els resultats de la subhasta en el mercat majorista, que fins ara fixava el preu a abonar l'endemà, l'electricitat repuntarà de mitjana un 28,4% fins als 157,48 euros/MWh, enfront dels 122,61 euros marcats per a hui.

No obstant això, a aquestes quantitats cal sumar el cost de l'ajust a les centrals de gas, la suma del qual varia segons el volum que necessite el sistema i del seu preu, i es repercuteix sobre les llars i les empreses beneficiàries.

També et pot interessar

stats