Sánchez anuncia una baixada de l'IVA de la llum del 10 al 5%

El govern espanyol xafa l'accelerador amb les mesures anticrisi després de la desfeta de l'esquerra a Andalusia

El president Pedro Sánchez, aquest dimecres durant la sessió de control en el Congrés
El president Pedro Sánchez, aquest dimecres durant la sessió de control en el Congrés / Emilio Naranjo (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha avançat aquest dimecres en el ple del Congrés que el pròxim Consell de Ministres aprovarà una baixada de l'IVA de la llum del 10 al 5%. És una reunió extraordinària que se celebrarà dissabte, 25 de juny, amb l'objectiu de prorrogar les mesures que hi ha en vigor per a fer front a la crisi econòmica derivada de la guerra d'Ucraïna i tirar-ne avant de noves.

La desfeta electoral de l'esquerra a Andalusia, on el PSOE ha obtingut els pitjors resultats de la història, espenten la coalició de l'executiu estatal —que comparteixen amb Unides Podem— a accelerar els treballs per a donar llum verda com més prompte millor a un nou decret anticrisi que tindrà mesures potents per a pal·liar la situació actual, marcada per una inflació disparada

En la intervenció per a respondre al portaveu d'Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, Sánchez ha recordat que fa un any l'executiu espanyol ja va rebaixar l'IVA de la llum del 21 al 10% i ha anunciat que en el pròxim Consell de Ministres aprovaran una nova baixada fins al 5%.

El diputat republicà li havia demanat poc abans que actuara davant l'escalada dels preus perquè, segons li ha advertit, pot "arrasar qualsevol govern i qualsevol iniciativa d'esquerres". Per això, ha dit que "n'hi ha prou de pegats i de xecs" i ha reclamat "impostos a les grans fortunes del país, a les grans empreses elèctriques i petrolieres i una redistribució real de la riquesa mitjançant un sistema fiscal just". "Facen el que van prometre que farien perquè si no, la situació actual, la carestia de la vida, els arrasarà", ha insistit Rufián.

Al seu torn, el president espanyol ha tornat a culpar al conflicte a Ucraïna de la pujada de preus dels últims mesos i ha recordat que l'executiu que encapçala ja ha pres mesures per a ajudar les famílies i empreses espanyoles. Ha garantit, en aquest sentit, que continuarà fent-ho i ha demanat tant a ERC com a la resta de grups parlamentaris que "en lloc de queixar-se i de criticar" donen suport al reial decret anticrisi que s'aprovarà dissabte.

Així mateix, Sánchez ha reivindicat la gestió del govern espanyol davant els efectes de la guerra a Ucraïna i ha repassat les fites aconseguides, com ara l'autorització per part de la Unió Europea per a implantar la denominada "excepció ibèrica", encaminada a abaixar el preu de l'electricitat a través d'un límit al del gas. També la introducció de mesures com la bonificació de vint cèntims per cada litre de gasolina o gasoil que reposta la ciutadania. Un descompte, en tot cas, que s'ha demostrat insuficient vista la incessant escalada de preus que han experimentat els hidrocarburs en les últimes setmanes.

També et pot interessar

stats