El preu de la gasolina toca un nou màxim històric i es menja ja un 75% de la subvenció del govern

La gasolina continua amb la seua escalada i repunta fins als 1,968 euros per litre, mentre que el dièsel torna a abaratir-se per a situar-se en els 1,852 euros

El preu mitjà de la gasolina a Espanya ha prosseguit aquesta setmana amb la seua escalada i ha tocat un nou màxim històric, en repuntar fins als 1,968 euros per litre, després de registrar una pujada de l'1,44% respecte a set dies arrere, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea.

Aquest import mitjà inclou els impostos, però no reflecteix el descompte que va entrar en vigor des del passat 1 d'abril d'almenys vint cèntims per litre, ja que hi ha descomptes superiors, depenent de la petroliera.

Comptant amb aquesta subvenció, el preu del litre de gasolina, després d'encadenar la seua sisena pujada consecutiva des de la Setmana Santa, seria a penes cinc cèntims més barat que en l'última setmana de març, abans que es començarà a aplicar el descompte. L'encariment registrat per aquest carburant des de llavors ha absorbit ja un 75% de l'ajuda.

El dièsel, tercera setmana a la baixa

En el cas del dièsel, el preu mitjà del litre, al contrari que la gasolina, ha tornat aquesta setmana a abaratir-se, per tercera setmana seguida, amb un descens del 0,8%, per a situar-se en els 1,852 euros.

Aquest carburant registra una evolució des de principis de març més favorable que la de la gasolina. Així, en aplicar la rebaixa dels 20 cèntims per litre, el seu import seria de 18,5 cèntims menys que a la fi de març.

Respecte a fa un any, el preu mitjà del litre de gasolina s'ha encarit un 48,4%, mentre que en el cas del gasoil és un 56,5% més car, encara que sense tindre en compte la bonificació vigent actualment.

Alça del petroli

Aquests preus es registren en un entorn d'alces constants del cru en l'actual context, marcat per la invasió d'Ucraïna per Rússia. Així, el barril de Brent, de referència a Europa, cotitzava aquest dijous per damunt dels 113 dòlars, mentre que el Texas americà s'intercanviava a un poc més de 112,5 dòlars.

Per davall dels nivells de la UE

Amb aquests nivells, el preu de la gasolina sense plom de 95 està a Espanya per davall de la mitjana de la Unió Europea, situada en 2,01 euros el litre, i de la zona euro, amb un preu mitjà de 2,073 euros.

En el cas del dièsel, després d'unes setmanes per damunt, el preu a Espanya torna a ser inferior al de la mitjana de la UE, que és d'1,856 euros, encara que està per davall de la zona euro, amb un preu d'1,894 euros.

També et pot interessar

stats