Criar un fill a la Comunitat Valenciana costa 157 euros més al mes que fa quatre anys

Un informe de Save the Children calcula que el cost és de 710 euros al mes, 38 més que a la resta d'Espanya

Dues xiquetes a les portes d'un centre escolar / Jorge Gil (Europa Press)

El cost de criar un fill o una filla el 2022 a la Comunitat Valenciana és de 710 euros al mes, 38 més que per al conjunt d'Espanya (672) i 157 més que fa quatre anys, segons l'informe "El cost de la criança" de Save the Children, presentat aquest dimarts.

L'anàlisi conclou que la factura dissuadeix bona part de les persones que volen ser pares o mares, així com que per a les 130.000 llars valencianes empobrides és "directament impossible" cobrir aquesta despesa fins i tot dedicant tots els seus ingressos a això.

"Tindre un fill representa un cost molt elevat que va augmentant a mesura que el xiquet o xiqueta creix. Parlem de conciliació, d'aliment, roba, calcer..., però també de buscar vivendes més grans o de pagar més per les despeses del dia a dia d'una casa. Són costos que per a moltes famílies són insostenibles", adverteix Rodrigo Hernández, director autonòmic de Save the Children.

En concret, el primer càlcul del cost de la criança que va realitzar l'ONG es va dur a terme al juliol del 2018. Des d'aquell moment, fins a març del 2022, la inflació a la Comunitat ha augmentat un 12%. Si es compara aquest resultat amb les despeses de la criança, s'observa que al nostre territori algunes han augmentat en un valor similar al de la inflació, com l'alimentació (+13%), la higiene (+9%), la roba i el calcer (+13%) o l'habitatge (+10%), però altres en un percentatge molt més gran com l'oci i els joguets (+35%), els mobles i estris (+20%) o l'educació (+72%).

El 2018, el cost de criar un fill a la Comunitat Valenciana era d'una mitjana de 553 euros mensuals. En menys de quatre anys, la cura dels xiquets ha augmentat un 28,4%; és a dir, 157 euros més al mes.

Segons l'estudi, les necessitats dels xiquets canvien a mesura que creixen i es reflecteixen en la despesa de les famílies, que augmenta al llarg dels anys i varia entre 572 i 778 euros mensuals. Per a la franja de 0 a 3 anys, la despesa superior és la de conciliació (escola infantil, cangurs...), que representa quasi un terç del total de despesa. A partir dels set anys, la partida més elevada és la d'educació, que afecta el seu desenvolupament físic i psíquic, mentre en la franja de 13 a 17 anys el que més costa és l'alimentació i les despeses extra com a activitats d'oci o pagues setmanals.

Save the Children alerta així de la insuficient inversió pública en serveis com l'educació infantil i obligatòria, menjador escolar, habitatge o transport i en prestacions clau per al desenvolupament de la infància.

Ajuda universal de cent euros al mes

En la seua investigació proposa mesures per a facilitar a les famílies la criança i incentivar la natalitat: aprovar una ajuda de cent euros mensuals de manera universal, gravar els productes d'higiene menstrual i els bolquers al tipus superreduït de l'IVA del 4% o eliminar aquest impost.

A la Comunitat Valenciana advoca per ampliar la cobertura i millorar la gestió de la renda valenciana d'inclusió, prioritzant les famílies amb fills a càrrec i monoparentals. A més, demana que es reconfigure aquesta prestació per a poder arribar a totes les famílies amb fills en situació de pobresa que no puguen optar a l'ingrés mínim vital del govern central.

"La creació de la renda valenciana d'inclusió o l'equiparació de les famílies monoparentals a les nombroses són bones mesures per a lluitar contra la pobresa infantil i ajudar les famílies més vulnerables amb el cost de criança dels seus fills i filles, però no és suficient. És fonamental que s'augmenten les quanties percebudes per les famílies beneficiàries de la prestació, però que es troben en situació de pobresa severa. Els xiquets i xiquetes que es troben en aquestes situacions no poden esperar, està en joc el seu ple desenvolupament", adverteix el responsable de l'entitat.

També et pot interessar

stats