El Consell d’Estat ignora les al·legacions valencianes i manté la retallada del transvasament Tajo-Segura

La Unió insta la ministra Teresa Ribera "a deixar-se de guerres" i a plantejar "una solució integral en els recursos hídrics, integrant propostes vertebradores i constructives per a tots, per a evitar conflictes entre territoris"

El Consell d’Estat ignora les al·legacions valencianes i manté el retall del transvasament Tajo-Segura / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 de gener 2023 - 17:26 Actualitzat: 25 de gener 2023 - 16:19

El ple del Consell d'Estat dona la raó al govern espanyol i llum verda, per unanimitat, al dictamen del projecte de reial decret. S'aprova la revisió dels plans hidrològics de les demarcacions hidrogràfiques que inclou la modificació del cabal ecològic del transvasament Tajo-Segura i que suposa una retallada en l'aigua que arribarà per a regar els camps valencians. 

La proposta del govern espanyol ha sigut durament criticada pel govern valencià, així com per les comunitats autònomes de Múrcia i Andalusia, i també per les comunitats de regants d'aquestes comunitats. D’aquesta manera i segons apunten fonts del sector en una primera estimació, el reial decret no té en compte les al·legacions que han presentat les institucions i els regants i situa el territori valencià en el “pitjor escenari possible”. 

Tot i això, el president de la Generalitat, Ximo Puig, assegurava abans de conéixer la resolució del Consell d’Estat que el govern valencià "continuaria dialogant i treballant" per a "buscar solucions". "Som respectuosos amb tots els estaments i les institucions, i faltaria més amb el Consell d'Estat", ha expressat.

El Consell d’Estat també ha aprovat per unanimitat, entre altres assumptes, el projecte de reial decret dels plans d'ordenació de l'espai marítim de les cinc demarcacions marines espanyoles.

L'informe preceptiu de l'alt òrgan consultiu incorporarà els comentaris realitzats pels consellers i serà enviat aquesta mateixa vesprada al Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic. Una vegada que el dictamen estiga en el departament que dirigeix la ministra Teresa Ribera, el ministeri haurà d'estudiar i incorporar al projecte de reial decret els comentaris de l’òrgan consultiu.

Així, una vegada modificat el text, els plans de conca per al tercer cicle de planificació 2022-2027 s'elevaran al Consell de Ministres per a l'aprovació definitiva i posterior remissió a la Comissió Europea, amb retard, ja que Espanya havia d'haver-ho fet abans de finalitzar 2022.

En concret, el reial decret contempla la planificació hidrològica de les demarcacions Cantàbric Occidental, Guadalquivir, Ceuta, Melilla, Segura, Xúquer, i la part espanyola dels rius internacionals, compartits amb Portugal: Miño-Sil, Duero, Tajo, Guadiana; i amb França: Cantàbric Oriental i Ebre. El complex expedient analitzat pel Consell d'Estat sumava al voltant de 5.000 folis entre els quals figura la polèmica modificació dels cabals ecològics del transvasament Tajo-Segura.

La Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia discrepen fonamentalment de l'establiment de cabals ecològics en el riu Tajo i que afecten els volums d'aigua transferibles d’aquesta conca a l'aqüeducte Tajo-Segura.

La consellera d'Agricultura, Isaura Navarro, ha demanat al Ministeri seure en una taula de diàleg "i parlar d'aquest contingut legislatiu". Navarro ha remarcat que per al Consell és molt important "defensar el futur de l'agricultura del sud d'Alacant".

La Unió: “No és moment d'assumir ara retallades d'aigua”

La Unió Llauradora ha apuntat que la decisió del Consell d'Estat no és vinculant i el govern espanyol “hauria d'obviar tot el que fa referència al transvasament” per a asseure's a negociar. “Instem la ministra Teresa Ribera a deixar-se de guerres i que plantege una solució integral en els recursos hídrics, integrant propostes vertebradores i constructives per a tots, evitant conflictes entre territoris”, han assegurat.

Des de l’organització agrària han incidit en el fet que “no és moment d'assumir ara retallades d'aigua”, just quan els costos de producció són molt alts. “La dessalació no és possible i necessitem estabilitat per a planificar els regs de les nostres produccions agrícoles que donen menjar a nombroses famílies productores i que són apreciades pels consumidors”, sentencien.

L'organització ha instat la ministra Teresa Ribera "a deixar-se de guerres" i a plantejar "una solució integral en els recursos hídrics, integrant propostes vertebradores i constructives per a tots, per a evitar conflictes entre territoris".

Castella-la Manxa veu el projecte com un "clar avanç" 

Contràriament a les comunitats autònomes esmentades, el govern de Castella-la Manxa ha destacat que és "un clar avanç" que el Consell d'Estat haja aprovat per unanimitat l'informe sobre el projecte de reial decret. Fonts del govern regional han valorat positivament l'aprovació d'aquest document, bé que han assenyalat que no coneixen el contingut del dictamen aprovat.

En qualsevol cas, s'han mostrat satisfets pel fet que s'ha complit la llei, amb la paraula donada a l'executiu castellanomanxec i amb cinc sentències del Tribunal Suprem, que recullen la necessitat d'instaurar un cabal ecològic al riu Tajo. Per això, han assegurat que és molt beneficiós per a les posicions de Castella-la Manxa.

Els regants alerten d'una retallada gradual del 40% de l'aigua transvasada

Regants i representants polítics, empresarials i sindicals es van manifestar el passat dimecres 11 de gener a Madrid en contra del pla hidrològic del govern espanyol que, segons denuncia el sector agrícola, aprovarà apujar el cabal hidrològic del Tajo dels sis hectòmetres cúbics per segon actuals a 8,64 el 2027 sense tindre en compte les circumstàncies hidrològiques del riu. Alerten que això tindrà conseqüències catastròfiques en les conques receptores, ja que implicarà una disminució de les aportacions de l'aqüeducte Tajo-Segura de 105 hectòmetres cúbics aproximadament.

Els regants argumenten que els plans de la ministra Ribera comportaran una retallada gradual de fins al 40% de l'aigua transvasada. Segons estimacions del col·lectiu, la minva en les transferències d'aigua de reg provocarà la pèrdua de 15.000 llocs de treball i una reducció de valor patrimonial de 5.692 milions d'euros. La situació posaria contra les cordes el sector agrari i "desestabilitzaria el futur de tota la societat de l'est peninsular". 

El PP parla de "destralada"

“És la destralada més grossa” al transvasament Tajo-Segura de la història, ha assegurat el president del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón. En la mateixa línia ha criticat que el president del Govern, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat "ja han aconseguit el que volien després de 22 retallades" i ha sostingut que prendrà "totes les mesures possibles" per a "revertir i al·legar" a aquest pla. Segons Mazón, serà un camí "molt difícil i irreparable" i en el qual, no obstant això, espera que el "mal" al transvasament no siga "irreversible".

Ha insistit que "la mort anunciada del transvasament es consuma amb els plans del PSOE" i ha dit que el Govern central "es carrega una infraestructura solidària davant el silenci còmplice de Puig, que no ha fet res per a impedir-ho".

Asaja-Alacant alerta de la pèrdua de 6.300 llocs de treball

Per la seua banda, Asaja-Alacant ha criticat durament el Pla Hidrològic del Tajo en un comunicat. L’associació lamenta que el Consell d’Estat “avale una decisió que va totalment en contra de l’interés general d’aquest país” en una qüestió “com és el repartiment equitatiu d’aigua entre comunitats”. 

Asaja, a més, apunta que l’aprovació del transvasament comportarà la pèrdua de 6.300 llocs de treball directament relacionats a Alacant i 9.000 a Múrcia. Segons l'organització, el cost econòmic suposarà 5.692 milions d’euros.

Per la seua banda, el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Democràtic informa en el seu compte de Twitter que ja ha rebut el dictamen del Consell. Ara, els serveis jurídics del ministeri analitzaran el contingut del text abans de la remissió al Consell.

També et pot interessar

stats