La fallera major de València tanca l’Ofrena més anhelada

Durant dues jornades, les comissions participants han cobert de flors l'estructura de la Mare de Déu dels Desemparats

Imatge fallera major tanca l'ofrena

La fallera major de València 2021, Consuelo Llobell Frasquet, de la falla Albacete-Marvà (sector Roqueta-Arrancapins), ha tancat poc abans de la mitjanit d'aquest dissabte una Ofrena històrica marcada per la pandèmia, on els fallers i falleres han desfilat durant dues jornades i en tres actes, de divendres a la vesprada fins dissabte a mitjanit, sempre amb mascareta, guardant la distància de seguretat i en files de quatre.

A més, a diferència d'altres anys, l'Ofrena s'ha celebrat sense públic i ha deixat imatges inusitades, amb la plaça de la Mare de Déu pràcticament buida.

Si la fallera major, Consuelo Llobell, com és tradició, ha tancat l'acte, divendres a la nit va ser el torn de la fallera major infantil, Carla García Pérez, de la falla Ramiro de Maeztu-Lleons (sector Camins al Grau). Les dues han desfilat en companyia de les dotze falleres de la Cort d'Honor i la Banda Municipal de Música de València.

Per mantindre l'orde durant un dels actes més emotius del calendari faller, l'Ajuntament de València ha recorregut a seguretat privada per a donar suport a la Policia Local, a la Nacional i als delegats de la Junta Central Fallera, que ha establit itineraris alternatius —pels carrers de la Mar i de les Avellanes, i pels de Quart i de Cavallers— i en diferents horaris, tot per previndre possibles aglomeracions, objectiu que s'ha acomplit.

Un altre canvi ha sigut que el mantell de la patrona de València, la Geperudeta, de 15 metres d'alçària, enguany ha tornat als orígens de 1987, any en què no tenia dibuix ni uniformitat de clavells. Degut a les circumstàncies especials d'aquestes Falles, els fallers i falleres han tingut la llibertat per a triar les flors que van a la carcassa de la figura, amb l'única indicació que la part central concentrara els rams blancs. A l'estructura han treballat els vestidors de la Mare de Déu, un total de 50 persones —huit d'elles, dones— entre 20 i 60 anys.

El mantell complet de la Mare de Déu dels Desemparats després de l'Ofrena
El mantell complet de la Mare de Déu dels Desemparats després de l'Ofrena / Vero Mar

El mantell es podrà visitar durant els pròxims dies i es mantindrà, si les condicions meteorològiques ho permeten, fins dijous vinent, 9 de setembre.

El que no ha canviat respecte a altres anys ha sigut el sentiment d'emoció i les llàgrimes dels fallers i les falleres, tot i que la participació s'ha reduït fins a un 70% en comparació amb altres edicions, i ha passat de les 100.000 persones habituals a menys de 40.000. Moltes comissions falleres enguany han renunciat a participar en l'Ofrena, i s'han estimat més posposar la il·lusió de dos anys i esperar al 2022, com és el cas de la falla Doctor Marañón-Mestre Palau de Mislata, entre moltes més comissions falleres que han decidit ajornar la festa.

Dos falleres desfilen davant la Mare de Déu durante l'Ofrena
Dos falleres desfilen davant la Mare de Déu durante l'Ofrena / Biel Aliño

L’acte de l'Ofrena s’ha pogut seguir íntegrament en directe per la televisió i el web d'À Punt, ha comptat amb Clara Castelló, Mónica Antequera i Ferran Cano com a presentadors, i és possible reviure'l hora a hora en qualsevol moment. Aquest diumenge continua la programació especial per Falles amb Màxim Huerta, Ferran Cano, Joan Espinosa i Maria Fuster, encarregats de contar-nos com es desenvoluparà la Nit de la Cremà d’aquestes falles històriques. 

També et pot interessar

stats