Nou format d'Ofrena sense públic per a les falles més insòlites

Els canvis de recorreguts, de les flors del mantell de la Mare de Déu i de públic marcaran l'emotiva desfilada del 3 i 4 de setembre

Cadafal de la Mare de Déu aquest divendres
Cadafal de la Mare de Déu aquest divendres / À Punt

A través de dos recorreguts, un pel carrer de la Mar i un altre pel carrer dels Cavallers, sense públic al llarg de l’itinerari, i la majoria de les comissions amb llibertat per a escollir les flors amb què vulguen entapissar el cadafal de la Mare de Déu. Són alguns dels detalls de l’Ofrena de les Falles 2021 que comença aquest divendres. Un acte que es prolongarà fins dissabte i que, en consonància amb les novetats de les festes més insòlites dels últims anys, no sols haurà de sortejar la situació sanitària, sinó també les obres de la plaça de la Reina.  

L'Ofrena estrenarà enguany dos nous itineraris per a arribar a la plaça de la Mare de Déu
L'Ofrena estrenarà enguany dos nous itineraris per a arribar a la plaça de la Mare de Déu / Miguel Ángel Reino

Un dels canvis més significatius que ha hagut d’introduir la Junta Central Fallera (JCF) és el del recorregut, que inevitablement s’havia de modificar perquè gran part de la plaça de la Reina està intransitable per les obres de conversió en zona de vianants. 

Per aquesta raó, les comissions que solien arribar fins a la Mare de Déu pel carrer de la Pau, arribaran enguany pel carrer paral·lel, el de la Mar, per a seguir pel carrer de les Avellanes i, per davant de la seu de l’arquebisbat, accedir a la plaça de l’Almoina i entrar fins a la plaça de la Mare de Déu. 

S'estrena el carrer dels Cavallers com a via d'entrada

Pel que fa al segon itinerari habitual, el procedent del carrer de Sant Vicent, enguany arribarà a la plaça de la Mare de Déu pel carrer dels Cavallers. Per això, les comissions es concentraran al carrer de Guillem de Castro, per a recórrer posteriorment el carrer de Quart i tot el carrer dels Cavallers. Quan entren a la plaça de la Mare de Déu, giraran un poc a la dreta per a poder entregar els rams de cara a la imatge. 

Quant a les vies d’eixida d’aquesta emblemàtica plaça, la comitiva procedent del carrer de la Mar eixirà pel carrer de Navellos, mentre que les comissions que vinguen pel dels Cavallers eixiran de la plaça pel carrer de la Batlia per a abandonar el nucli antic de València pel carrer de Serrans. 

Sense espectadors

El recorreguts no tindran públic i a la plaça de la Mare de Déu sols accediran els fallers, ja que tampoc estaran les cadires que tradicionalment s’hi instal·len. Serà, doncs, una Ofrena insòlita tenint en compte la tradicional acumulació de gent en el tram final.

Si aquests nous recorreguts aprovats per la JCF i, amb el vistiplau de l’Ajuntament de l’Ajuntament de València, agraden, no es descarta que es puguen repetir el pròxim mes de març, si encara no estan acabades les obres de la plaça de la Reina. 

En files de cinc

Els fallers es distribuiran en files de cinc persones. Algunes veus crítiques han qüestionat els nous traçats aprovats per la JCF, especialment perquè discorren per carrers estrets, més que els de l’ofrena habitual, per on resulta difícil que avancen les files de fallers.  

A més, enguany, més que mai i per les precaucions de la pandèmia, cal deixar distància interpersonal entre els participants, un aspecte que s’haurà de solucionar especialment en els trams més estrets dels carrers dels Cavallers o de les Avellanes. 

Mantell multicolor 

El canvi de recorregut no serà l’única novetat d’aquesta inusual ofrena de principis de setembre. El mantell de la Mare de Déu tampoc estarà configurat per un dibuix i per una uniformitat de clavells. Atés que al setembre a penes hi ha producció nacional de clavell i les importacions des de Colòmbia tampoc estaven garantides, el mantell tindrà només una part formada per clavells blancs, la resta serà multicolor i sense cap dibuix, perquè cada comissió escollirà els clavells que vulga, segons ha avançat Cristina Estévez. 

Una ofrena matinal i més tard de vesprada

D’altra banda, i per a evitar la desfilada en les hores amb les temperatures més altes, hi haurà tres tandes d’Ofrena: una divendres de vesprada, una dissabte de matí i una tercera dissabte de vesprada. A més, en les sessions vespertines els fallers començaran la desfilada un poc més tard de l'habitual, enlloc de les quatre de la vesprada, serà a partir les cinc. Es pretén així evitar la desfilada en les hores centrals del dia, molt més caloroses al setembre que al març. 

També et pot interessar

stats