Combinar AstraZeneca amb Pfizer per a protegir contra la Covid-19 és segur i eficaç, segons l'assaig clínic de l'Institut Carlos III

Els resultats preliminars de l'estudi conclouen que la segona dosi de reforç augmenta la resposta immune amb efectes adversos majoritàriament lleus

Una sanitària manipula diverses dosis de Pfizer
Una sanitària manipula diverses dosis de Pfizer / Europa Press

Els resultats preliminars de l'assaig clínic que va posar en marxa l'Institut de Salut Carlos III (Isciii) el passat mes d'abril evidencien que administrar una segona dosi contra la Covid-19 de Pfizer a persones menors de 60 anys vacunades inicialment amb AstraZeneca produeix una resposta immune significativa i és un procediment segur.

Així ho ha posat de manifest l'estudi Combivacs, les primeres conclusions del qual s'han presentat aquest dimarts i confirmen que mesclar vacunes d'aquestes dues marques és "altament segur i eficaç" perquè augmenta la resposta immunitària contra la Covid-19 sense que s'incrementen els efectes secundaris ja coneguts, majoritàriament lleus i moderats. S'ha desenvolupat en temps rècord, a penes un mes, en cinc grans centres hospitalaris espanyols: La Paz i el Clínico San Carlos, tots dos a Madrid; el Vall d'Hebron i el Clínic, de Barcelona, i l'Hospital Universitari Cruces, a Bilbao. El Centre Nacional de Microbiologia, per la seua part, també hi ha participat com a laboratori d'anàlisi central.

Es tracta d'un assaig clínic de fase 2, comparatiu, aleatoritzat i adaptatiu, en què han participat 676 pacients de diferents grups d'edat i regions d'Espanya que han rebut una sola dosi d'AstraZeneca i van dels 18 als 59 anys. Se'ls ha dividit en dos grups: un de 226 que va rebre la dosi de Pfizer (comercialitzada amb el nom Comirnaty) "immediatament" i un altre de 450 que la va rebre després de 28 dies. Els resultats presentats aquest dimarts són els analitzats durant els catorze dies posteriors a rebre la dosi de la farmacèutica nord-americana.

"L'administració d'una dosi de reforç (amb Pfizer) és altament immunogènica i segura", conclou l'estudi. Segons es demostra, els anticossos de tipus igG es multiplicaren fins a 150 vegades més entre aquelles persones que havien rebut una segona dosi de Pfizer, que en aquelles que es quedaren només amb la primera d'AstraZeneca. Els de tipus neutralitzant s'incrementen set vegades. 

Pel que fa als símptomes adversos que han reportat les persones voluntàries, el 68% dels casos van considerar-se lleus, el 38% d'intensitat moderada, i només un 1,7% intensos, tot i que cap cas va requerir l'hospitalització. Fonamentalment en l'assaig s'han registrat reaccions vacunals que van aparéixer durant les 24 o 48 hores posteriors a la vacunació i havien desaparegut en el tercer dia. El símptoma més freqüent va ser presentar dolor en el braç de la injecció, en un 88% dels casos. A més, entre el 30 i el 35% van manifestar eritema o induració en la zona. Un 44% va reportar haver patit cefalàlgia, i el 41%, malestar general.

L'estudi buscava proves científiques sobre la seguretat i l'eficàcia de combinar aquestes dues vacunes, que empren tecnologies diferents (ARN en el cas de Pfizer, i adenovirus en el d'AstraZeneca), ja que l'administració de la segona a persones menors de 60 anys es va suspendre a Espanya a principis d'abril, després que aparegueren efectes trombòtics "molt rars", sobretot en persones de menor edat. Una decisió que seguia l'exemple d'altres països europeus com França o Alemanya, però que deixava enlaire la vacunació de la segona dosi pautada en quasi dos milions de professionals en tot Espanya que havien rebut la primera fins a aquell moment. A la Comunitat Valenciana estan en aquest escenari d'incertesa unes 50.000 persones, entre docents, sanitaris i membres dels cossos de seguretat.

La directora de l'Isciii, Raquel Yotti, ha dit que posarà les dades de l'assaig a "disposició" de la comissió de salut pública, que es reuneix de vesprada per a debatre què fer amb les segones dosis d'AstraZeneca que hi ha pendents en menors de 60 anys. La combinació de vacunes és només una de les opcions que es baralla, ja que les veus expertes que assessoren el govern espanyol en la matèria es decanten per punxar de nou la mateixa vacuna i completar la pauta del preparat anglosuec. El tercer escenari que s'estudia és que es decidisca deixar aquestes persones només amb la primera dosi, que ja genera una immunitat que arriba al 67%.

També et pot interessar

stats