Arranca a Espanya el primer assaig per a combinar AstraZeneca amb Pfizer

La investigació vol constatar que és segur administrar una segona dosi d'altra marca a persones ja inoculades amb el preparat anglosuec, suspés ara per a menors de seixanta anys davant el risc de trombosi

Imatge d'arxiu de xeringues amb dosis de Comirnaty, com es comercialitza la vacuna contra la Covid-19 desenvolupada per Pfizer-BioNTech
Imatge d'arxiu de xeringues amb dosis de Comirnaty, com es comercialitza la vacuna contra la Covid-19 desenvolupada per Pfizer-BioNTech / Fabrizio Bensch (Reuters)

L'Institut de Salut Carles III (Isciii) ha presentat aquest dilluns el primer assaig clínic que estudiarà en 600 persones, ja vacunades amb AstraZeneca contra la Covid-19, la possibilitat d'administrar-les una segona dosi amb el preparat de Pfizer. Durant la presentació, la directora del centre d'investigació, Raquel Yotti, ha explicat que l'objectiu de la recerca és "generar evidència científica" per a constatar la seguretat de combinar altres vacunes amb la fórmula anglosueca, especialment les que gasten una tecnologia diferent, després que a Espanya s'haja decidit suspendre l'administració de la segona dosi necessària en menors de seixanta anys per un suposat risc de trombosi, mentre que la d'AstraZeneca es basa en la inoculació d'un adenovirus en l'organisme, la vacuna de Pfizer utilitza l'ARN missatger. 

L'assaig clínic, denominat CombiVacS, serà coordinat, promogut i finançat per la plataforma d'investigació clínica de l'Isciii, al capdavant de la qual es troba Jesús Antonio Frías Inhiesta, coordinador de la xarxa i cap del servei de Farmacologia de l'hospital madrileny La Paz. Es realitzarà en cinc centres hospitalaris: La Paz i Clínico Sant Carlos, ambdòs a Madrid; el Vall d'Hebron i el Clínic, de Barcelona; i l'Hospital Universitari Cruces, a Bilbao. Segons ha precisat Yoltti, la investigació començarà la setmana vinent, si bé encara no s'ha reclutat les 600 persones voluntàries que han de configurar la mostra. La selecció serà de manera aleatòria.

Per a participar en l'assaig clínic, cal ser menor de seixanta anys, haver rebut ja la primera dosi d'AstraZeneca i que haja passat un mínim de huit setmanes des que es va vacunar. La mostra es dividirà en dos grups: un de 400 persones que rebrà una segona dosi de Pfizer, i un altre de 200 a qui no es punxarà cap sèrum a l'espera dels resultats. Si aquests així ho aconsellen, se'ls posarà Pfizer quan hagen transcorregut 28 dies. L'estudi no contempla administrar una segona dosi d'AstraZeneca. No obstant això, ha assenyalat el coordinador, si després s'estima necessari, es plantejarà, ja que l'estudi és flexible.

L'eficàcia de l'assaig es mesurarà pel nombre d'anticossos que s'aconseguisquen. Les persones que reben la segona dosi hauran d'incrementar el nombre d'anticossos de manera significativa davant de les que no la reben, i això es comprovarà quan passen catorze dies. Els resultats definitius de l'estudi es coneixeran a la fi de maig.

No es tracta del primer assaig clínic de combinació de vacunes, ja que Alemanya desenvoluparà un projecte similar i al Regne Unit hi ha un altre en marxa, que encara no ha aportat resultats.

També et pot interessar

stats