Col·lectius LGTBIQ+ valencians es mobilitzen contra les "retallades" del PSOE a la llei trans

Dissabte, coincidint amb el Dia dels Drets Humans, València celebra una concentració que se suma a la convocatòria estatal unitària

Famílies de menors trans es manifesten aquest dissabte a València
Famílies de menors trans es manifesten aquest dissabte a València / Lambda València

Els col·lectius LGTBIQ+ valencians s'han sumat aquest dissabte a la convocatòria estatal unitària per a exigir "drets humans, sense retallades, per a totes", davant el que consideren un pas arrere en matèria de drets humans que suposen les esmenes dels socialistes al text.

La reforma que planteja el PSOE ha fet paleses les discrepàncies amb Unides Podem, amb la ministra d’Igualtat, Irene Montero, al capdavant, i se centren principalment sobre l'autodeterminació de gènere en les persones menors d'edat. 

Tot i que la llei ja va rebre el vistiplau en el Consell de Ministres, el Grup Socialista reclama ara que entre els dotze i setze anys calga un aval judicial per a poder canviar el nom i el sexe en el Registre Civil, una exigència que la redacció actual de la norma contempla només en la franja de dotze a catorze anys, i només l’assistència dels progenitors o tutors entre els catorze i els setze anys.

Un altre dels aspectes de la bateria de 37 esmenes presentades fa referència a la reversibilitat de la rectificació relativa al sexe en el registre. El PSOE proposa que en el cas que una persona vulga sol·licitar un nou canvi registral i que hi figure, així, l’anterior, hauria d’existir una aprovació judicial, un fet que els col·lectius considere estigmatitzant per a les persones trans.

Una qüestió que també ha ocasionat divisió entre les files socialistes provocant la marxa del partit de Carla Antonelli, exdiputada socialista de l'Assemblea de Madrid i primera parlamentària trans de l’Estat, en protesta pel retard en la tramitació de la llei davant de les successives ampliacions de terminis per a presentar esmenes.

Una línia roja per al col·lectiu LGTBIQ+ 

El coordinador del col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual Lambda, Fran Fernández, ha reclamat al partit socialista "que deixe de jugar amb les vides de les infàncies trans i d'utilitzar-les com a arma que es llancen en les seues batalles polítiques, i que respecten els drets que van reconéixer en l'últim congrés federal".

Per la seua banda, Uge Sangil, presidenta de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuals i més (FELGTBI+), ha assenyalat que "aquesta és una llei administrativa, com la del matrimoni igualitari, perquè la nostra infància puga veure reflectit el seu gènere en el seu DNI" i denuncia que actualment viuen amb "inseguretat en estar exposades a violències emparades per un estat que les nega i les invalida".

La concentració ha tingut lloc a les 17:00 h a la plaça de l’Ajuntament de València. Almenys una quinzena de ciutats de tot l’Estat també han celebrat concentracions amb el suport d’entitats LGTBIQ+ territorials, que s'han sumat a la manifestació convocada a Madrid a la mateixa hora.

Lambda; l’Associació de Famílies d'Infància i Joventut Trans, Chrysallis; el club esportiu LGTBI DRACS València; València Diversitat; Ponts d’Igualtat i Ponts d’Igualtat d’Alacant; CLGS LGTBI+ Safor Valldigna; l’Associació d'Empreses i Professionals per a Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals de la Comunitat Valenciana, Avegal; l’Associació de Famílies LGTB, Galesh; la Penya Valencianista LGTBI i Samarucs València LGTB+ són les principals organitzacions valencianes que s’han unit a la convocatòria.

També et pot interessar

stats