Claus de reforma de l'avortament: en centres sanitaris públics i lliure des dels 16 anys

La norma elimina també l'obligació d'informar la dona sobre les ajudes a la maternitat i el termini de reflexió de tres dies

Una tècnica sosté un transductor d'ultrasò per a diagnosticar l'estat d'una dona embarassada
Una tècnica amb un transductor d'ultrasò per a diagnosticar l'estat d'una dona embarassada / À Punt NTC

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous la llei orgànica per la qual es modifica la Llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs, que arriba a la cambra baixa després que el ple del Senat donara llum verda al text la setmana passada. Aquesta reforma de la llei de l'avortament retorna a les menors de 16 i 17 anys el dret a avortar sense consentiment patern i blinda l'accés a l'avortament davant de protocols antiavortistes com el plantejat per Vox a Castella i Lleó.

La reforma, que introdueix mesures noves, com les baixes laborals per menstruacions incapacitants, manté els terminis fixats per llei el 2010 i avalats pel Tribunal Constitucional, amb la qual l'avortament continuarà sent lliure durant les primeres catorze setmanes de gestació. Excepcionalment, podrà interrompre's l'embaràs fins a la setmana 22 quan hi haja greu risc per a la vida o la salut de l'embarassada o risc de greus anomalies per al fetus. Després només serà possible quan es detecten anomalies fetals incompatibles amb la vida o una malaltia extremadament greu i incurable confirmada per un comité clínic.

Aquests són els eixos del projecte impulsat pel Ministeri d'Igualtat:

  • Les dones podran interrompre voluntàriament l'embaràs a partir dels 16 anys. S'elimina el requisit introduït el 2015 pel govern del Partit Popular que obligava a les menors de 16 i 17 anys a comptar amb el consentiment dels seus representants legals.
  • Els centres sanitaris públics hauran d'organitzar els seus serveis per a garantir la prestació de l'avortament.
  • Es crearà un registre d'objectors de consciència. Qui es declare objector no podrà practicar avortaments tampoc en la sanitat privada.
  • S'elimina l'obligació d'informar la dona sobre les prestacions i ajudes de suport a la maternitat i també el termini de reflexió de tres dies.
  • La reforma amplia els drets reproductius a totes les "persones trans amb capacitat de gestar", és a dir, a les quals han canviat el sexe al masculí, però que han mantingut el seu aparell reproductor femení.
  • La llei estableix el dret a la incapacitat laboral temporal per regles doloroses incapacitants.
  • Es recull així mateix el dret a la incapacitat temporal des del primer dia de la setmana 39 de l'embaràs i mentre es reba assistència sanitària per un avortament i no es puga treballar.
  • La reforma aposta per la gratuïtat dels productes d'higiene menstrual —tampons, compreses o copes menstruals—en centres educatius, presons i centres socials per a les dones en situació de vulnerabilitat.
  • Es garanteix també l'accés públic i universal a l'anticoncepció i s'insta els poders públics a fomentar la corresponsabilitat, donant suport a la investigació i finançament d'anticonceptius masculins.
  • L'educació afectivosexual formarà part del currículum durant tota l'educació obligatòria.
  • L'esterilització i l'anticoncepció forçoses, l'avortament forçós, i la gestació per substitució es recullen com a violències en l'àmbit de la salut sexual i reproductiva de la dona.
  • Per a prevenir els ventres de lloguer, il·legals a Espanya, es prohibeix la publicitat de les agències d'intermediació i es realitzaran campanyes informatives.

També et pot interessar

stats