Igualtat vol eliminar els tres dies de reflexió obligatòria abans d'avortar

També preveu penalitzar l'assetjament a les dones que avorten, blindar l'educació afectivo-sexual i combatre la violència obstètrica

Una  tècnica sosté un transductor d'ultrasò per a diagnosticar l'estat d'una dona embarassada
Una tècnica sosté un transductor d'ultrasò per a diagnosticar l'estat d'una dona embarassada / À Punt NTC

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha avançat aquest dijous la seua intenció d'eliminar els tres dies de reflexió obligatoris abans de procedir a una interrupció voluntària de l'embaràs (IVE) i promocionar els mètodes anticonceptius masculins en la futura reforma de la llei de l'avortament.

Ho ha anunciat durant la inauguració de les trobades sobre salut sexual i reproductiva organitzats per l'Institut de les Dones, on ha assegurat que Espanya està preparada per a despenalitzar definitivament l'avortament, i que el Ministeri d'Igualtat es bolcarà en els pròxims mesos a impulsar la reforma de la llei orgànica 2/2010, sobre salut sexual i reproductiva.

La ministra ha reconegut l'avanç significatiu que va suposar aquella llei, però creu que encara existeixen certes barreres que impedeixen l'accés efectiu a l'avortament, a més del retrocés que va suposar la reforma de 2015, impulsada pel PP, que obliga les menors de 16 i 17 anys a tindre el consentiment dels representants legals per a poder fer la interrupció de l'embaràs.

Fi dels tres dies de reflexió

Sobre les novetats que comportarà aquesta modificació, Montero ha anunciat l'eliminació dels tres dies de reflexió obligatoris abans d'interrompre un embaràs, ja que considera important llançar el missatge que les decisions de les dones no necessiten tutela.

Penalització de l'assetjament

A més, es garantirà que les clíniques acreditades per a la interrupció de l'embaràs i els seus entorns siguen llocs segurs per a les dones i les plantilles penalitzant l'assetjament, que segons la ministra és un dels principals problemes als quals s'enfronten les dones que decideixen avortar.

Regulació de l'objecció de consciència

La futura llei també garantirà que qualsevol dona puga exercir el dret a la IVE en un hospital públic, pròxim al seu domicili i triar el mètode per a fer-ho. Per a garantir-ho, Montero considera "imprescindible" regular l'objecció de consciència dels sanitaris perquè aquest dret no pot estar per damunt del dret de les dones a decidir sobre el seu propi cos.

Foment dels anticonceptius per a homes

La ministra ha subratllat la importància de garantir el dret a l'anticoncepció i que l'accés no sols siga efectiu per a les dones, sinó també per als homes. Així és que la reforma promocionarà l'anticoncepció masculina i potenciarà l'accés.

Combatre les violències reproductives

Així mateix, la llei donarà resposta a determinades violències que s'exerceixen contra les dones en l'àmbit reproductiu, com la violència obstètrica i l'explotació reproductiva (els ventres de lloguer).

Blindar l'educació afectivo-sexual

La reforma de la llei de l'avortament vol promoure i blindar l'educació afectivo-sexual, perquè és un dret dels xiquets i xiquetes i, a més, constitueix una eina per a acabar amb les violències contra les dones i transformar la cultura de la violació en la cultura del consentiment, ha explicat Montero.

La directora de l'Institut de les Dones, Antonia Morillas, ha assenyalat que per a dur a terme aquesta reforma comptaran amb organitzacions i moviments feministes, col·lectius professionals, societat civil i juristes.

També et pot interessar

stats