El govern espanyol adverteix que garantirà el dret de les dones a interrompre l'embaràs a Castella i Lleó

La Junta de Castella i Lleó anuncia que el seu pla antiavortament s’implantarà a partir de dilluns, tot i que Mañueco nega que els canvis en el protocol d’atenció a les dones embarassades tinguen un "objectiu antiavortista"

El nombre d\'avortaments s\'estabilitza en l\'última dècada
El pla antiavortament de Vox a Castella i Lleó topa amb el rebuig de la Conselleria de Sanitat / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
14 de gener 2023 - 10:15 Actualitzat: 15 de gener 2023 - 19:40

La Conselleria de Sanitat de Castella i Lleó ha informat que el nou protocol per a disminuir el nombre d'avortaments a la comunitat autònoma, anunciat pel vicepresident de la Junta, Juan García-Gallardo, entrarà en funcionament el dilluns 16 de gener, responent així a la immediatesa expressada pel líder autonòmic de Vox.

Segons fonts del departament sanitari, s'instarà així els metges que atenguen les noves instruccions marcades per la Conselleria i emmarcades en el pacte de govern entre el PP i Vox. Amb tot, la Conselleria, en mans del PP, ha afirmat que no es canviarà el protocol actual sobre l’avortament.

Entre les mesures hi ha la de reforçar l'atenció psicològica de les dones embarassades, amb enviament a salut mental en determinats casos, o la realització d’una ecografia en 4D per a sentir el batec del fetus.

Encara que l’anunci fet dijous per García-Gallardo recorda que "les mesures han estat consensuades prèviament" amb el PP, el president de la Junta, el popular Alfonso Fernández Mañueco, ha guardat silenci sobre la qüestió fins a aquest dissabte. 

"Aquestes mesures tracten del foment de la natalitat i la dona que ho sol·licite podrà sentir el batec del fetus", ha afirmat Mañueco, preguntat per aquestes mesures en arribar a l'acte on el PP presenta a Saragossa els candidats a les eleccions autonòmiques de maig.

El president castellanolleonés ha insistit que el protocol respectarà la llei i els drets dels professionals sanitaris. A l’Estat espanyol l'avortament és lliure fins a la setmana 14 i es contempla per motius mèdics fins a la setmana 22.

Aquestes mesures han rebut el rebuig de diverses formacions polítiques i associacions feministes, que l'han titlat de coacció al dret de la dona a decidir interrompre voluntàriament l'embaràs.

El govern espanyol defensarà la llibertat de les dones

Aquest diumenge, el govern espanyol ha emés un comunicat en relació amb l'anunci del pla antiavortamentde la Junta. En el comunicat es posiciona a favor de "la llibertat de les dones i del seu dret a interrompre voluntàriament l'embaràs en els termes establits en la normativa vigent".

L'executiu adverteix que utilitzarà "tots els mecanismes que l'ordenament jurídic posa a la seua disposició" per a fer-ho possible i informa que els ministeris de Sanitat, Política Territorial, Hisenda i Funció Pública i de Presidència estan coordinats "per a estudiar, establir i prendre les mesures pertinents".

També et pot interessar

stats