De la gratuïtat de la píndola de l'endemà a les baixes per menstruació dolorosa: claus de la nova llei de l’avortament

El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts la reforma de la llei impulsada per Igualtat 

Una tècnica sosté un transductor d'ultrasò per a diagnosticar l'estat d'una dona embarassada
Una tècnica sosté un transductor d'ultrasò per a diagnosticar l'estat d'una dona embarassada / Agències

El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts la reforma de la llei de l'avortament impulsada per la cartera d’Igualtat en la qual, entre altres mesures, es permetrà avortar sense permís patern a les menors de setze i dèsset anys, es recull l'accés gratuït a la píndola de l'endemà o s'estableixen les baixes per menstruació dolorosa.

Aquesta norma va veure la llum verda del govern espanyol el mes de maig i, després de rebre els informes preceptius de la Fiscalia, Consell General del Poder Judicial i Consell d'Estat, així com les aportacions d'altres ministeris, torna al Consell de Ministres per a culminar aquesta primera fase de la seua tramitació, abans de passar al Parlament.

Entre els punts més destacats de la reforma està la mesura que permet a menors a partir dels setze anys poder interrompre el seu embaràs de manera voluntària sense el permís dels seus progenitors. A més, elimina els tres dies obligatoris de reflexió i inclou una baixa incapacitant per interrupció voluntària de l'embaràs, a més d'uns serveis d'assistència i acompanyament integral i especialitzada.

De la mateixa manera, garanteix l'objecció de consciència, que es regula de la mateixa manera que en la llei d'eutanàsia per a garantir que sempre hi haurà personal disponible per a la interrupció voluntària de l'embaràs. 

Entre les mesures que recull aquesta norma està també que els centres de salut i centres serveis de salut sexual i reproductiva despatxaran la píndola de l'endemà de manera gratuïta.

Reconeixement de la pobresa menstrual

La reforma de la llei de l'avortament també tracta la coneguda com a pobresa menstrual. Així, les píndoles anticonceptives d'última generació tornaran a estar cobertes per la Seguretat Social i es promouran els mètodes d'anticoncepció masculina.

D'altra banda, dedica un apartat als drets relatius a la salut menstrual de les dones en totes les etapes de la vida que inclou la baixa específica per a les dones que tinguen regles molt doloroses i incapacitants, i que en els instituts, presons, centres de la dona, centres cívics o centres socials es repartisquen gratuïtament productes de salut menstrual. També es recull el repartiment de manera gratuïta de mètodes anticonceptius en centres educatius vinculat a campanyes sobre educació sexual.

Finalment, la norma inclou mesures per a fomentar les bones pràctiques en totes les etapes de l'embaràs, especialment, en el part i en el postpart, entre elles, la incorporació d'una baixa prepart des de la setmana 39 de gestació, que no consumirà cap dia del permís de maternitat.

També et pot interessar

stats