Acord en el govern espanyol per a establir la baixa per menstruacions doloroses

La baixa serà assumida per la Seguretat Social i durarà el que necessite la dona

Imatge d'arxiu d'una dona amb dolor menstrual
Imatge d'arxiu d'una dona amb dolor menstrual / Shutterstock

El Ministeri d'Igualtat ha arribat a un acord amb el d'Inclusió i Seguretat Social per a incloure finalment la baixa per menstruacions doloroses en la llei de l'avortament, que seran assumides per la Seguretat Social des del primer dia i duraran el que necessite cada dona.

Així ho han assegurat fonts de l’executiu espanyol i la mateixa ministra d'Igualtat, Irene Montero, en un tuit ha acabat de confirmar-ho: "Reconeixerem per llei el dret de les dones amb menstruacions doloroses a una incapacitat temporal especial que serà costejada per l'Estat des del primer dia".

A falta que es tanquen tots els detalls i el text arribe al Consell de Ministres dimarts que ve, les fonts han precisat que les baixes seran assumides des del primer dia per la Seguretat Social i no per l'empresa i no s'exigirà un mínim cotitzat com en altres incapacitats temporals comunes. A més, la baixa no comprendrà un nombre de dies concrets, sinó que seran els que necessite cada dona.

L'acord en el govern espanyol arriba després dos dies després que es coneguera un esborrany de la llei de l'avortament, l'avantprojecte de la qual s’aprovarà dimarts que ve en el Consell de Ministres, que incloïa baixes de fins a tres dies per menstruacions doloroses.

Diversos dels ministeris implicats en la reforma es van veure sorpresos per l'anunci i van assegurar que encara estaven negociant aspectes claus de la futura norma, com el mateix ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, qui va dir que era una mesura "en discussió" dins del govern de coalició.

La llei, a més, garantirà la interrupció voluntària de l'embaràs en la sanitat pública i acaba amb l'exigència del consentiment patern per a les xiques de setze i disset anys, entre altres mesures, tal com ha anat desgranant el ministeri aquests últims mesos.

També et pot interessar

stats