Les baixes laborals per menstruacions doloroses divideixen el govern espanyol

La branca socialista creu que la mesura pot "estigmatitzar" les dones, mentre que en Unides Podem ho veuen com un "pas avant"

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, conversa amb la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, en el Congrés
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, conversa amb la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, al Congrés / Chema Moya (Efe)

La norma que reformarà l'actual llei de l'avortament i que el Ministeri d'Igualtat pretén portar dimarts al Consell de Ministres és l'últim cavall de batalla en la coalició del govern espanyol. Algunes de les mesures que conté l'esborrany elaborat pel departament dirigit per Irene Montero, d'Unides Podem, no agraden a la part socialista de l'executiu, que pressiona per a rebaixar-les en una negociació que encara està en marxa. La llei afecta també els ministeris de Treball, Hisenda, Sanitat, Seguretat Social, Educació i Justícia, així que no és fàcil encaixar totes les peces. 

Un dels punts que més fricció ha despertat són les baixes per menstruacions doloroses, pensades per a dones a qui la regla les incapacita per a desenvolupar el treball. Segons arreplega l'avantprojecte de llei, podria ser de 3 a 5 dies, s'haurà de demostrar amb un certificat mèdic i haurà de renovar-se any rere any. 

Diversos ministres de la branca socialista s'hi han mostrat reticents. El titular d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá —de qui depén el reconeixement de les baixes laborals— ha afirmat que la mesura encara està "en discussió" entre els membres del govern. I ha remarcat que l'objectiu de la norma és "harmonitzar" dos elements: d'una banda, la protecció social de les dones i, d'una altra, impulsar la participació en el mercat laboral en "millors condicions". 

Per la seua banda, la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha advertit que la proposta, lluny d'afavorir les condicions laborals de les dones, podria desincentivar-ne la contractació. "Vull deixar clara una cosa: aquest govern mai adoptarà una mesura que estigmatitze les dones", ha assegurat. 

Des de la pota d'Unides Podem, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, s'ha mostrat "absolutament d'acord" amb el plantejament, perquè cal fer "política laboral de gènere". "Lluny d'estigmatitzar, crec que és un pas avant i molt favorable", ha subratllat. També consideren positiva la mesura els secretaris generals de CCOO, Unai Sordo; i UGT, Pepe Álvarez, encara que han reclamat que aquest assumpte s'aborde en la taula de diàleg social.

A la Comunitat Valenciana ja hi ha iniciatives paregudes, en concret als ajuntaments de Castelló de la Plana i Borriana. A la capital de la Plana s'ha concebut com un permís menstrual de huit hores que poden agafar-se dones amb regles molt doloroses, però que han de recuperar en els tres mesos següents. Des que es va posar en marxa el setembre passat, cap de les treballadores del consistori ha sol·licitat aquest permís. 

Una altra de les qüestions de la futura llei que està ara mateix enlaire és la supressió de l'IVA dels produces d'higiene femenina. L'acord programàtic de la coalició entre el PSOE i Unides Podem es comprometia a reduir l'impost fins al 4% —actualment està en el 10%—. Una idea que no agrada a Hisenda, que es manté de moment en silenci. Segons els càlculs d'Igualtat, la proposta de l'IVA zero per a compreses, tampons i bolquers tindria un cost assumible per a l'Estat de 30 milions d'euros anuals. 

També et pot interessar

stats