El Senat dona llum verda a la reforma de la llei de l'avortament i la torna al Congrés

El text ha incorporat diverses esmenes, com no obligar a sentir el batec del cor i donar a les dones la possibilitat de triar un avortament quirúrgic o farmacològic

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, atenent els mitjans de comunicació a la seua arribada al Senat aquest dimarts
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, atén els mitjans de comunicació en arribar al Senat aquest dimarts / Zipi (Efe)

La majoria del Senat ha referendat aquest dimecres el suport a la reforma de la llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs, que impulsa el Ministeri d'Igualtat, amb 146 vots favorables, 110 en contra i sis abstencions. Encara que el text ha tingut el suport majoritari de la cambra, diversos grups –el PNB, Geroa Bai i Junts– han instat a traure de la norma qualsevol referència a la gestació subrogada i tractar aquesta qüestió en una norma independent o en la llei de famílies.

La llei culmina així el tràmit al Senat i ara haurà de tornar al Congrés per a l'aprovació definitiva, després d'haver incorporat algunes esmenes, com la proposta del PSOE per a impedir que les dones que desitgen interrompre l'embaràs es vegen sotmeses a pràctiques no científiques per tal de condicionar la decisió, com les que va proposar el govern de Castella i Lleó (sentir el batec del cor del fetus o veure una ecografia 4D). A més, s'han afegit dues esmenes noves, una transaccional de caràcter tècnic i una altra de Compromís, perquè es tinga en compte la voluntat de la dona a l'hora de triar un avortament quirúrgic o farmacològic.

Montero agraeix el suport

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha agraït a la majoria feminista del Senat el suport per a tirar avant la reforma i ha destacat que "sense drets sexuals i reproductius les dones no són ciutadanes de ple dret". "Avortament legal i segur en la pública per a no morir, anticonceptius per a no avortar i educació sexual per a decidir", ha destacat Montero.

El PP i Vox han presentat sengles vetos per considerar que "la llei vulnera drets fonamentals, atempta contra la llibertat de les dones per eliminar els dies de reflexió i la informació sobre ajudes i alternatives, i no tindre el consens social i polític que requereix un tema tan important". Segons el senador del PP Antonio Román, aquesta llei limita la llibertat de consciència dels metges, a qui "assenyala i estigmatitza", mentre que Vox apunta que la norma "promou cultura de la mort".

Els vetos han quedat rebutjats i la senadora del PSOE Eva María Granados ha recordat que "un 83% dels espanyols està a favor de l'avortament" i que aquesta reforma "no obliga cap dona a interrompre l'embaràs". "Els drets no són per a llevar llibertat a ningú, sinó per a donar-li-la a qui la vulga exercir", ha destacat.

La senadora del PNB María Dolores Etxano ha destacat que la llei recupera el dret per a les menors de 16 i 17 anys i ha recordat que nou de cada deu menors acudeixen a avortar acompanyades dels pares i la resta no, principalment perquè els pot suposar un conflicte greu, com ara violència intrafamiliar: "Amb aquesta modificació protegim les menors vulnerables".

També et pot interessar

stats