Els casos d'ansietat o depressió han augmentat un 35% des de la pandèmia

Les veus expertes demanen més personal i recursos i emfatitzen la importància de visibilitzar i parlar dels problemes de salut mental

Parlar és el primer pas per a resoldre un problema de salut mental, però no és l'únic
Parlar és el primer pas per a resoldre un problema de salut mental, però no és l'únic
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 d'octubre 2022 - 06:30 Actualitzat: 10 d'octubre 2022 - 11:34

Trencar el silenci és l’eix principal que les veus expertes en salut mental apunten com a clau per a millorar el tractament d’aquesta mena de problemes. Aquest dilluns se celebra el Dia Internacional de la Salut Mental, una data que busca conscienciar sobre aquesta realitat.

Des de la pandèmia, els casos de depressió, ansietat i trastorn de la personalitat han crescut fins a un 35% i han posat en un primer plànol la necessitat d’abordar els trastorns i les malalties mentals des d’una altra perspectiva. Aquest augment de casos ha fet que els mitjans de comunicació parlen dels problemes de salut mental de personatges famosos o influents. Així, s'ha començat a trencar el tabú a l'hora d'haver de recórrer a professionals per a tractar aquestes patologies. 

Prevenció als centres educatius i reforç de l'atenció sanitària

El psicòleg valencià Enric Valls creu que el primer pas és parlar-ne i visibilitzar el tema, tot i que només això no és suficient. Valls creu que calen accions més contundents: tant incloure la salut mental als centres educatius, des de primària fins a la universitat (com a assignatura o formació complementària) com reforçar amb recursos i personal la sanitat pública, ja que és un problema que pot afectar qualsevol persona.

"Ningú ens ensenya a afrontar un dol, a fer front als problemes d'autoestima o un assetjament laboral o escolar", explica aquest psicòleg, que també posa l'accent en el fet que les administracions no sempre compleixen amb les mesures anunciades. 

Pel que fa a la sanitat pública, les persones que acudeixen a la Seguretat Social amb un problema de salut mental primer passen el filtre del metge de capçalera, "que en moltes ocasions opta per medicar com a solució única. Es tarda entre un mes i tres mesos que el veja un especialista”. Una vegada atesos, detalla, es té una sessió de vora 30 minuts i es torna a citar al cap de tres mesos. El problema és que s’ha d’acompanyar la medicació amb teràpia psicològica, en cas contrari, "el problema persistirà".

L’especialista valora positivament la posada en marxa del telèfon 024 contra el suïcidi, que ha atés en cinc mesos més de 55.000 telefonades, però recorda que calen més mesures. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) els estats membre han obtingut resultats insuficients en el compliment dels objectius en la lluita contra els problemes de salut mental.

També et pot interessar

stats