La salut mental de la juventut empitjora amb la pandèmia: el 44% ha tingut idees suïcides l'últim any

El grup de 15 a 19 anys ha passat de ser el que menys idees suïcides tenia, a ser el més procliu i amb més freqüència

La salut mental de la juventut ha empitjorat amb la pandèmia
La salut mental de la joventut ha empitjorat amb la pandèmia / Shutterstock

La percepció que els joves tenen de la seua salut física i mental ha empitjorat en els últims cinc anys, segons el III Baròmetre Juvenil 2021, que constata que el 44,3% ha tingut idees suïcides "alguna vegada" l'últim any, quatre punts més que el 2019, abans de la pandèmia.

El III Baròmetre Juvenil. Salut i Benestar, elaborat per la Fundació Mutua Madrileña i la Fundació FAD Juventud, sobre una mostra de 1.500 joves de 15 a 29 anys, també revela que el grup de 15 a 19 anys ha passat de ser el que menys idees de suïcidi experimentava, a ser el més procliu i amb més freqüència.

En roda de premsa, la directora general de la FAD Juventud, Beatriz Martín Padura, ha expressat la preocupació per aquestes dades, que ha considerat "efecte de la crisi de la covid-19", i ha subratllat que també puja el percentatge de joves que confessa que ha tingut idees suïcides "contínuament o amb molta freqüència", que ja és del 8,9%, tres punts més que el 2021.

També en roda de premsa, el director general de la Fundació Mutua Madrileña, Lorenzo Cooklin, ha fet la comparança amb les xifres del 2017, quan es va fer el primer baròmetre. Si llavors el 56% dels joves no havia experimentat mai idees suïcides, el percentatge cau quatre punts el 2021, fins al 52%.

El suïcidi s'ha convertit en la primera causa de mort no natural dels joves espanyols, tal com ha destacat el director general de la Fundació Mutua Madrileña, Lorenzo Cooklin, que ha apuntat que el 2019 un total de 319 joves es van llevar la vida, quasi tres vegades més que els que van morir per accident de trànsit (128). “És important que es visibilitze aquest problema, perquè és l'única cosa que permet que s'actue, que es posen vies de solució i sobretot recursos a l'abast de les persones que pateixen aquests trastorns per a reconduir-los", ha manifestat.

Diferències dels trastorns segons el sexe

Tal com es destaca en l’enquesta, els trastorns mentals són diferents segons el sexe. En el cas de les xiques destaquen la depressió, l'ansietat, el pànic i les fòbies, mentre que en els xics abunden més els problemes d'estrés posttraumàtic, per la mort d'un familiar o amic, els trastorns obsessius compulsius i per addicció a substàncies.

De manera global, huit de cada deu joves confessa haver sentit l'últim any, amb més o menys freqüència, algun símptoma de malestar emocional. Els més freqüents són la tristesa, l'apatia i els problemes de concentració.

Un de cada quatre joves ha pres psicofàrmacs en l’últim any

Sobre l'autodiagnòstic que es fan els joves, el baròmetre corrobora que més de la meitat dels enquestats (el 56,4%) creu haver patit problemes psicològics, psiquiàtrics o de salut mental en l'últim any. No obstant això, també quasi la meitat d'ells (49%) no va demanar ajuda professional, al·ludint principalment a motius econòmics o a subestimar el problema pensant-se que el podrien resoldre.

El baròmetre aprofundeix en el consum de medicaments. Segons l'enquesta, el 25% ha recorregut a psicofàrmacs i la meitat ho ha fet sense prescripció mèdica. En dones és més habitual el consum amb recepta, mentre que els homes es decanten per l'automedicació, on els sedants són el fàrmac estrela.

L'estudi també descobreix que un de cada tres joves afirma que alguna vegada li han diagnosticat trastorn mental. Hi destaquen els diagnosticats per depressió (16,9%) i per ansietat, pànic o fòbia (16,5%). La depressió és més freqüent en el grup d'edat que va de 25 a 29 anys.

També et pot interessar

stats