Es multipliquen les denúncies de presumptes casos de submissió química

A la Comunitat Valenciana almenys huit dones han denunciat que sospiten haver patit aquest tipus d’agressió

Actuació del grup Love of Lesbian aquest dissabte al FIB
Un dels escenaris del FIB aquest 2022 / Doménech Castelló (Efe)

La preocupació per l'augment dels casos d'agressions sexuals per submissió química s'estén com la pólvora a Espanya a mesura que passen els dies. Les forces de seguretat ja investiguen més de cinquanta possibles denúncies de dones que asseguren haver rebut punxades en locals d'oci o en festes estiuenques almenys en huit comunitats autònomes, entre altres la Comunitat Valenciana, on almenys hi ha huit denúncies de dones que sospiten haver patit aquest tipus d'agressió.

Un dels casos, que s'ha donat a conéixer aquest mateix dimarts, és el d'una jove de Dénia que va notar que li clavaven una agulla al braç mentre estava en el Festival Internacional de Benicàssim (FIB).

En declaracions a À Punt la jove, Sara Vives, ha contat que estava en un dels concerts amb amics quan un grup de cinc o sis xics va passar pel seu costat i li fregaren el muscle. Aleshores va notar la punxada, però afortunadament els suposats agressors desaparegueren poc després. Ella va patir una baixada de tensió i va sentir un formigueig al cos. "Només em sentia el cos de genolls cap avall i em tremolaven els genolls i la llengua", indica.

En aquest estat tenia por que qualsevol que se la poguera endur sense que la gent amb qui estava se n'adonara –explica–, ja que considera que no li prestaren molta atenció. Per això va decidir acudir al punt violeta del FIB per a demanar, però allí no la van atendre com ella esperava i no la van prendre seriosament –denuncia–, ja que li preguntaren que com era que li havien punxat entre rialles, "com si estiguera contant jo una broma".

Després d'això, Sara va acudir al centre de salut més pròxim, com li havia aconsellat la Guàrdia Civil present en el festival, però allí no li van fer cap prova perquè, segons li van explicar, no tenien els mitjans necessaris. Per això, en tornar a casa, a més de denunciar els fets al jutjat número 3 de Dénia, va acudir a l'hospital de la localitat. Allí li feren una analítica en què no li detectaren cap substància tòxica a l'organisme i li aplicaren el protocol de punxada accidental, a més d'oferir-li el suport que necessitava. "El metge em va dir sorprés que no tenia cap registre del que m'havia passat ni per part del festival ni per part del centre de salut", explica la jove.

El fet de no trobar rastre de cap susbtància tòxica en l'organisme de les dones que denucien haver patit submissió química és un patró comú en la majoria dels casos denunciats fins ara a Espanya, ja que se sospita que la substància inoculada és el GBH, conegut com l'èxtasi líquid, que es dilueix ràpidament en la sang. Això dificulta en gran mesura que els equips mèdics els detecten quan la víctima es desplaça als centres sanitaris. Per això és molt important acudir a l'hospital davant de qualsevol sospita d'haver patit una possible submissió química.

El de Vives no és l'únic cas de submissió química denunciat per una assistent al FIB. Segons ha pogut saber À Punt, una altra jove de València també ha denunciat davant de la Guàrdia Civil haver patit una submissió química mitjançant una punxada, però ella ha preferit guardar l'anonimat.

També a la Vall d'Uixó (Plana Baixa) almenys sis xiques han sigut ateses al centre de salut durant la matinada de diumenge a dilluns en sentir que els havien punxat als envelats en què se celebren les festes del municipi. Segons l'Ajuntament, totes les dones han donat negatiu en l'anàlisi toxicològica i cap d'elles ha presentat denúncia a la Policia.

Paral·lelament, la mare d'una altra menor sí que ha interposat una denúncia davant de la Guàrdia Civil perquè s'investigue una possible punxada a la filla, també en les festes de la Vall, després de trobar-se malament i d'haver sigut atesa a l'Hospital de la Plana. El resultat de l'anàlisi a aquesta menor també ha sigut negatiu. 

La delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha assegurat aquest dimarts que ni la Policia Nacional ni la Guàrdia Civil tenen ara mateix constància de cap denúncia interposada per fets d'aquest tipus. I ha recordat que l'executiu central ha posat en marxa un pla d'acció de cara a l'estiu per a reforçar la presència de les forces de seguretat amb 500 membres extra a les zones turístiques i concorregudes, així com als llocs en què se celebren festes patronals, amb l'objectiu de previndre els delictes sexuals.

Un fenomen que no és nou

La metgessa de família Eva Ibeas, de la Unitat de Salut Sexual i Reproductiva de l'Alfàs del Pi i la Nucia, alerta en Les notícies del matí que aquests episodis no són nous i que ja fa mesos que al seu centre se n'han trobat casos als serveis d'urgències. Segons explica, aquests tipus de drogues s'empren amb l'objectiu de doblegar la voluntat de les víctimes, majoritàriament en dones sobre les quals s'intenta cometre qualsevol agressió sexual. Però no és l'única casuística ni elles els únics blancs, ja que els assaltants també poden buscar causar un perjuí econòmic sobre les víctimes, siguen dones o homes, per exemple per a robar-los.

L'experta ha assenyalat també que els símptomes d'aquestes punxades de vegades són inespecífics, però també estan les al·lucinacions visuals o auditives. Com normalment ocorre en ambients festius i multitudinaris, és habitual que les víctimes puguen confondre'ls amb els efectes d'haver consumit alcohol. També ha alertat sobre la manca d'un protocol d'actuació específic als hospitals per a aquests casos, perquè ara, el que fa el personal d'urgències és combinar el que s'utilitza en cas d'agressió sexual, vigent des del 2019, i el d'accident biològic. I aconsella qualsevol persona que siga víctima d'una punxada que avise l'entorn més pròxim immediatament i que acudisca a un centre sanitari perquè, més enllà de detectar la substància que podrien haver-li inoculat en la sang o l'orina, cal fer una anàlisi per a identificar altres malalties que es transmeten a través d'agulles, com ara l'hepatitis o la sida (VIH).

També et pot interessar

stats