Car-T, un tractament anticàncer viral que s’ofereix a la Comunitat Valenciana

Un brasiler conta a les xarxes que ha passat de tindre tot el cos ple de tumors a no tindre’n cap després d’un mes de teràpia

Evolució del càncer d'un home al brasil després de rebre la teràpia amb cèl·lules Car-T
Evolució del càncer d'un home al brasil després de rebre la teràpia amb cèl·lules Car-T / À Punt NTC

Paulo Peregrino, brasiler de seixanta-un anys, s'ha fet viral en explicar a través de les xarxes l'evolució del seu càncer, un limfoma, durant cinc anys. Va rebre fins a 45 sessions de quimioteràpia, però no ha sigut fins que ha rebut durant un mes teràpia de cèl·lules Car-T quan ha passat de tindre tumors per tot el cos a no tindre’n cap. 

“No em podia creure ni que fora el meu cos”, assegura Peregrino. El seu cas ha botat als diaris de mig món. Els més sensacionalistes parlen de miracle, però els oncòlegs volen que la ciutadania toque de peus en terra. “No sabem si és una teràpia que vaja bé per a tot i per a tot el món. Està molt dirigida a un tipus de càncer i a un tipus de persona”, explica l’oncòloga i investigadora de l’Oncolab, Candela Calle.  

El tractament amb cèl·lules Car-T té només deu anys. Al pacient se li extrau sang, de la qual es localitzen limfòcits T. Aquests glòbuls blancs es modifiquen al laboratori perquè, quan es reintroduïsquen al pacient, ataquen els tumors. Per tant, és només un tractament per a càncers hematològics, de la sang.

És l'especialista qui determina si cada càncer respondrà a aquest tractament, que afortunadament a Espanya cobreix la sanitat pública des de 2019. A Amèrica, com li va passar a Paulo, arriba a costar mig milió de dòlars. “Això ens ha de fer reflexionar com és d'important que s’incorpore la innovació a la cartera pública de salut tan prompte com siga possible”, manifesta l’especialista. 

Aquest tractament s’ofereix en dos hospitals de la Comunitat Valenciana, a l’Hospital Clínic i La Fe de València. 

També et pot interessar

stats