Dos hospitals valencians són seleccionats per a aplicar una innovadora teràpia a pacients amb limfoma o leucèmia

En el Dia Mundial del Limfoma s'ha sabut que el Ministeri de Sanitat ha designat nou centres de referència a tot el país i entre els quals estan l'Hospital Clínic Universitari i l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, a la Comunitat Valenciana

Dos hospitals valencians, seleccionats pel Ministeri de Sanitat per a aplicar una innovadora teràpia a pacients amb limfoma o leucèmia

La Covid-19 afecta de prop i especialment les persones que pateixen un limfoma. Una malaltia que a la Comunitat Valenciana pateixen unes 10.000 persones. En el Dia Mundial del Limfoma, els especialistes remarquen la importància de la vacuna per a protegir-se ja que presenten un sistema immunitari dèbil. A més, destaquen les noves teràpies per a combatre els tumors resistents als tractaments.

Pel que fa a pacients amb alguns tipus de limfoma i leucèmies, alguns han començat a rebre l'innovador tractament anomenat Car-T. Es tracta d'una teràpia per a la qual el Ministeri de Sanitat ha designat nou centres de referència a tot Espanya. Dos estan a la Comunitat Valenciana: l'Hospital Clínic i l'Hospital La Fe. Fins ara han sigut atesos 44 pacients valencians: 29 en el Clínic i 15 en La Fe. El tractament consisteix a extraure limfòcits T del mateix pacient i introduir-los un gen en el nucli amb l'ajuda d'un virus modificat.

"Encara que els limfomes es caracteritzen per una taxa de curació important, un 30-40% dels pacients mostren resistència al tractament i requereixen noves opcions terapèutiques." María José Terol Casterá - Cap de Secció de l'Àrea de Síndrome Limfoproliferativa del Servei d'Hematologia de l'Hospital Clínic de València

Es tracta d'un nou tractament per a pacients que no han respost a altres tractaments. Segons ha explicat María José Terol Casterá, cap de Secció de l'Àrea de Síndrome Limfoproliferativa del Servei d'Hematologia de l'Hospital Clínic de València, "tot i que els limfomes es caracteritzen per una taxa de curació important, encara un 30-40% dels pacients mostren resistència al tractament i requereixen noves opcions terapèutiques". Com és el cas de la teràpia biològica CAR-T.

La prevenció per al limfoma de Hodgkin passa per la tercera dosi de la vacuna

En el cas de pacients que pateixen el limfoma de Hodgkin el protocol Covid-19 marcat pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut ha establit una tercera dosi de la vacuna.

Aquest és el cas de María Esquembre, una jove que aleshores estudiava Infermeria quan va ser diagnosticada d'un limfoma de Hodgkin i que aquests dies ha rebut la dosi extra. En el seu cas els professionals hematòlegs han considerat necessària la dosi addicional. Com ha explicat a À Punt José Luis Piñana, hematòleg de l'Hospital Clínic de València, "aquests malalts estan exposats a tindre una Covid-19 severa i cal evitar que es contagien".

També et pot interessar

stats