Calendari d’hivern amb temperatures quasi primaverals

Entrem aquest dimecres a la nit en l’hivern amb les temperatures per damunt dels vint graus a causa del ponent

Nadal a 25 graus, una previsió que torna a alertar els meteoròlegs / À Punt NTC

La Comunitat Valenciana estrena aquest dimecres a la nit l’hivern, una estació que percebrem més pel calendari, que per l’ambient. No caldran bufandes, ni tampoc calefacció, ni massa caldos ardents per a entrar en calor durant els primers dies de l’hivern astronòmic, perquè al nostre territori tindrem unes temperatures més pròpies d’alguns dies de primavera que de l’època suposadament més gelada de l’any.

El ponent ens visita de nou, des d’aquest dimecres, el dia amb menys hores de sol de tot l’any, i sembla que s'instal·larà al territori fins al cap de setmana, i això farà pujar les temperatures. De fet, el mercuri ja escalarà aquest dimecres fins als 21 o 22 graus a la costa, en el que serà sols un aperitiu de les altes temperatures que hi haurà dijous i divendres.

La calor es percebrà, en general, en tota la franja litoral, però especialment a les comarques del centre del territori i les del sud banyades pel Mediterrani, ja que és on l’aire del ponent en descendir des de l'interior més es recalfa. Les comarques del nord tindran un ambient un poc més fresc, encara que amb registres per damunt dels habituals.

Previsions per als pròxims dies, en què el cel estarà clar i les temperatures, sobretot a la costa, superaran els 20 graus
Previsions per als pròxims dies, en què el cel estarà clar i les temperatures, sobretot a la costa, superaran els 20 graus / À Punt Oratge

Per aquesta raó, dijous es registraran màximes de 21 o 22 graus al litoral, però divendres la calor atípica per a aquestes dates serà encara més comentada, perquè és probable que s’assolisquen els 25 graus prop de la mar, al litoral centre i sud del golf de València.

En un any amb períodes més càlids del que és habitual, com l’estiu, o amb nits tropicals en ple novembre, sembla que també tindrem un Nadal amb temperatures semblants a les que es registren alguns dies de primavera.

Nadal sense bufandes ni guants

Per ara, i pensant en els pròxims dies festius, ni rastre de pluges. Les previsions apunten que les celebracions de Nadal podrem fer-les en un ambient assolellat i amb boires que poden fer acte de presència en alguns punts del territori.

Tindrem, per tant, uns primers dies de l’hivern allunyats de les típiques imatges d’aquesta estació. La Comunitat Valenciana posarà el peu en l’hivern a les 22:48 hores, des d’aleshores tindrem al davant 88 dies i 23 hores d’aquesta estació.

La Terra entra en l'hivern amb una inclinació de 23,4 graus
La Terra entra en l'hivern amb una inclinació de 23,4 graus / À Punt Oratge

Aquest dimecres, el dia amb menys llum solar a tot l'hemisferi nord —i amb vora 15 hores de nit a les nostres comarques— entrarem en l'hivern astronòmic. Les estacions en astronomia depenen de la inclinació de l’eix de la Terra. L’eix terrestre està inclinat aproximadament 24 graus. I amb el moviment de translació de la Terra al voltant del Sol la llum solar incideix de forma diferent en el planeta al llarg de les diferents èpoques de l’any.

Per aquesta raó, el 21 de desembre, en què iniciem l’hivern astronòmic, és el que menys llum tenim a l’hemisferi nord i, per tant, és el dia més curt de l’any. Serà una jornada en què tota la zona situada al nord del Cercle Polar Àrtic tindrà foscor durant tot el dia. I al contrari, al sud del Cercle Polar Antàrtic tindran llum solar tot el dia.

També et pot interessar

stats