Hivern "interruptus"

Les previsions estacionals ens indiquen que estem davant d'un hivern probablement més càlid del normal, però amb irrupcions importants d'aire fred

captura 2022 12 07 MATÍ ADRIA Video
Primera nevada de la temporada a la Tinença de Benifassà
07 de desembre 2022 - 14:50

Com sabem, l'hivern climatològic i l'astronòmic no coincideixen. De fet, el primer va començar el dia 1 i el segon comença el 21 de desembre. En meteorologia, els mesos d'hivern són el trimestre desembre-febrer, justament els mesos amb temperatures més fredes i condicions més hivernals a l'hemisferi nord.

L'any 2022 ha vingut marcat per temperatures elevades, sobretot durant l'estiu i la tardor. Un Mediterrani inusualment calent, amb temperatures superficials de l'aigua de fins a 30 °C, i també un seguit d'irrupcions càlides del sud, ha deixat una sèrie de mesos amb temperatures per damunt de la mitjana. De fet, a aquestes dates ja es podria confirmar que estem davant l'any més càlid des que es tenen registres generals a tot el territori (1950).

Un 2022 excepcionalment càlid
Un 2022 excepcionalment càlid

Per ara, tot sembla indicar que l'hivern tornarà a ser un trimestre marcat per temperatures elevades, però amb matisos. A Europa, en general, les previsions a mitjà i llarg termini indiquen que hi ha entre un 30 i un 50% de probabilitats que l'hivern siga dels més càlids des que hi ha registres. Però també cal recalcar que durant la primera meitat de l'estació es poden donar irrupcions puntuals i importants d'aire fred. És a dir, dins d'un context de temperatures més altes del normal, hauríem de comptar amb períodes curts de fred intens.

Un hivern generalment càlid, amb irrupcions puntuals d'aire fred

De moment, aquestes irrupcions d'aire fred afecten la meitat nord d'Europa. Un anticicló situat sobre Groenlàndia espenta l'aire fred directament des del pol fins a latituds més meridionals. Per contra, la meitat sud del continent queda dominada per la circulació de borrasques atlàntiques, amb masses d'aire més humides i temperades. L'anticicló esmentat adés bloqueja les baixes pressions, que es veuen obligades a viatjar més al sud, amb un domini de vent en altura del sud-oest i una anomalia positiva de les temperatures, com es pot veure al següent mapa:

Anomalia de la temperautura setmanal, del 12 al 19 de desembre
Anomalia de la temperautura setmanal, del 12 al 19 de desembre

Aquesta circulació més meridional de les borrasques també es veu reflectida en l'anomalia de la precipitació prevista per a la pròxima setmana. De nou, sembla que seran uns dies molt plujosos a la façana atlàntica peninsular.

Hem deixat arrere un mes de novembre molt càlid i de moment desembre ens porta molts núvols, amb un ambient humit i fred, però sense cap exageració. A falta de fred, benvingudes són les borrasques que reguen una Península assedegada després de mesos de sequera.

També et pot interessar

stats