Un expert d'Aemet adverteix que les temperatures pujaran fins a 6 graus fins a 2040 si no s'actua

Jorge Tamayo avisa que "les onades de calor seran molt més intenses" i s'acostaran "als 50 graus"

Jove tracta de combatre la calor amb aigua EFE
Jove tracta de combatre la calor amb aigua EFE

El delegat territorial a la Comunitat Valenciana de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), Jorge Tamayo, adverteix que fins a 2040 l'augment de la temperatura està quasi garantit entre 1,8 i 2 graus, i si no s'adopten mesures podria aconseguir els 6 graus.

Tamayo ha comparegut aquest divendres en la comissió especial d'estudi de les Corts sobre les mesures de prevenció dels riscos derivats dels forts temporals i ha assenyalat que independentment de les mesures que adoptem ara per a pal·liar els efectes del canvi climàtic, la temperatura continuarà pujant fins als anys 2030 i 2040, a causa de la inèrcia dels anys anteriors.

"Fem el que fem ara patirem vint anys més d'altes temperatures perquè estem vivint del que emetem abans i estem parlant d'horitzons temporals que molts els viurem", ha afegit.

Tamayo insisteix per això que "hem de procurar mitigar aquestes emissions" perquè el canvi climàtic "no és una cosa que haja d'ocórrer, és una cosa que ja està ocorrent i continuarà fent-ho i cal intentar pal·liar-ho".

L'expert assenyala que el clima "està canviant clarament i l'estem observant", amb la pujada de la temperatura mitjana, precipitacions més intenses, nits tropicals -per damunt dels 20 graus- que han passat d'unes deu a l'any a pràcticament tot l'estiu -entre 80 i 90 nits- i la temperatura de l'aigua de la mar també ha augmentat.

"Tot això té a veure amb el fet que hi ha més energia en l'atmosfera i fa que els fenòmens siguen més violents", explica, i posa com a exemple el temporal Gloria (gener de 2020), que va ser extraordinari pel temporal marítim, amb ones de 8,5 metres (la més alta des de 1956), nevades intenses a l'interior i ratxes de vent de més de 100 quilòmetres per hora acompanyades de rècord de precipitacions en cent anys en zones com la d'Ontinyent.

Segons Tamayo, fins ara hi ha una gran coherència entre el que s'observa i el que ens diuen els models de predicció, que és que la temperatura augmentarà i la previsió que també ho facen les precipitacions més intenses.

"Si les temperatures pugen, és normal que continuen augmentant els efectes adversos. Globalment el planeta es calfarà, hi haurà més energia i temporals més intensos", ha agregat.

"Les onades de calor seran molt més intenses i possiblement comencem a parlar d'onades de calor de temperatures de 50 graus" a Espanya, adverteix.

Recorda que l'any passat en la zona d'Alaska es va arribar a temperatures de quasi 40 graus i ahir a Lapònia estaven amb 34 o 35 graus, unes xifres que demostren que "ací està passant alguna cosa".

La mitigació d'aquesta situació, afig, depén del fet que s'apliquen les mesures que els científics defensen, aplicar els protocols contra el canvi climàtic, com l'Acord de París, i baixar els gasos d'efecte d'hivernacle. Mesures en definitiva "polítiques, econòmiques i tecnològiques", conclou Tamayo.

També et pot interessar

stats