Barceló veu possible que només s'administre una dosi a les persones vacunades amb AstraZeneca

La consellera de Sanitat veu encara "marge de decisió" perquè fins principis de juny no està pautada la segona dosi del fàrmac. 

Com queda ara el calendari de vacunació amb AstraZeneca?
Una dona es vacuna amb AstraZeneca / À Punt NTC

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha assegurat aquest dijous que hi ha la possibilitat que a les persones menors de 60 anys que s'han vacunat amb AstraZeneca no se'ls administre la segona dosi, pautada per la farmacèutica anglosueca a les dotze setmanes, perquè hi ha estudis que mostren que l'eficàcia d'aquest sèrum és del 76% només amb la primera punxada. La responsable sanitària s'ha pronunciat així en roda de premsa, preguntada per la decisió del Consell Interterritorial de Sanitat adoptada dimecres de suspendre preventivament la vacunació amb Vaxzevria, nom amb què es comercialitza el fàrmac d'Oxford, per a menors de 60 anys. 

De les 337.500 dosis que ha rebut la Comunitat Valenciana, d'AstraZeneca se n'han administrades 276.000, segons han confirmat a À Punt fonts de la Conselleria de Sanitat. No han precisat, tot i això, la xifra de persones vacunades menors del llindar d'edat fixat ara pel govern espanyol i les autonomies. En tot cas, Barceló ha llançat un missatge de "total tranquil·litat" a tota la població vacunada amb aquest preparat, i ha recordat que no serà fins a principis de juny quan correspondria inocular la segona dosi prevista. Per això, ha dit, hi ha encara "marge de decisió" en aquests tres mesos per a esperar la decisió que adopte la Comissió de Salut Pública sobre aquesta qüestió.

La consellera ha destacat que tant la Comissió de Vacunes com la de Salut Pública estan treballant l'assumpte, i que esperaran que els estudis que s'han posat en marxa sobre els efectes d'aquesta vacuna arriben a una conclusió, ha afegit. Així mateix, Barceló ha apuntat la possibilitat que Vaxzevria, que en principi es va reservar per a menors de 55 anys i posteriorment es va ampliar fins als 65 anys, puga ser autoritzada per a inocular-se també en majors de 65 anys, com ja han sol·licitat diverses autonomies. Aquest mateix dijous hi ha prevista una reunió per a adoptar una decisió sobre el cas.

Barceló ha explicat que ara mateix no hi ha cap persona menor de 60 anys citada a la Comunitat Valenciana per a ser vacunada. A qui s'està citant, ha assegurat, és al col·lectiu d'edat de 79 a 75 anys, i a partir dels 65 anys.

També ha recordat que la majoria de vacunes d'AstraZeneca s'han administrat al personal docent i de les forces de seguretat; ara es posposa i s'ajorna la inoculació de la segona dosi fins que es dispose de vacunes d'altres marques o es tinguen els informes sobre el tema.

També et pot interessar

stats