La Comunitat Valenciana ha vacunat 276.000 persones amb AstraZeneca

El fàrmac d'Oxford s'ha emprat per a immunitzar col·lectius essencials com ara personal vinculat al sector educatiu i cossos de seguretat, però la suspensió de l'administració a menors de 60 anys deixa ara enlaire les segones dosis de la majoria de persones. 

Una docent rep la vacuna d'AstraZeneca a l'hospital de campanya de Castelló en la repressa de la campanya als centres educatius
Una docent rep la vacuna d'AstraZeneca a l'hospital de campanya de Castelló en la represa de la campanya als centres educatius / GVA

El nou tomb en l'estrategia d'immunització contra la Covid-19 per la limitació de la vacuna d'AstraZeneca a només majors de 60 anys deixa en un escenari incert a moltes de les persones que ja han rebut la primera dosi d'aquest preparat a la Comunitat Valenciana. L'últim balanç del Ministeri de Sanitat, actualitzat a data del dimecres 7 d'abril, xifra en 337.500 les dosis que s'han enviat al territori valencià, de les quals se n'han administrades 276.000, segons fonts de la Conselleria de Sanitat. El departament liderat per Ana Barceló, tot i això, no ha facilitat encara dades sobre la quantitat de persones vacunades amb el fàrmac d'Oxford menors de 60 anys. 

La comissió de Salut Pública del govern espanyol ha de decidir aquest mateix dijous que es farà de les segones dosis necessàries per a completar la pauta i que haurien d'administrar-se aproximadament unes deu setmanes després de la primera injecció. Aquest dimecres, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, avançava algunes de les opcions que hi ha damunt la taula per a les persones d'entre 18 a 59 anys que han sigut vacunades amb el fàrmac d'Oxford i que valoren les veus expertes que assessoren el govern espanyol. Una és que se'ls administre el sèrum d'una altra farmacèutica; una altra, que no se'ls injecte cap segona dosi en considerar que la primera ja aporta un 70% de protecció davant la Covid-19. 

A Espanya, hi ha més de dos milions de persones vacunades amb AstraZeneca. La campanya va començar en la segona setmana de febrer amb el col·lectiu de persones d'entre 18 i 55 anys de serveis essencials com ara cossos d'emergències, policies, personal vinculat amb el sector docent i personal sanitari. Inicialment aquest era el tram d'edat per al qual estava el preparat anglosuec, anomenat Vaxzevria, però posteriorment va ampliar-se a fins als 65 anys. La comissió de Salut Pública estudia ara estendre'l fins als 69. 

El sector educatiu ha copat més de la meitat de dosis disponibles d'AstraZeneca a la Comunitat Valenciana. El dispositiu organitzat per la Generalitat, el primer assaig del que serà la vacunació massiva, va inocular en a penes quatre dies 145.174 treballadors i treballadores, el 80% dels quals eren menors de 55 anys. També s'ha vacunat personal sociosanitari com ara fisioterapeutes o farmacèutics, els cossos de seguretat (Policia Nacional i Guàrdia Civil) i cuidadors no professionals. Els menors de 60 anys queden de moment pendents de saber si rebran la segona dosi per a tindre la pauta completa d'immunització. 

Aquest dimarts ha començat també la vacunació amb el preparat d'Oxford de la població general nascuda entre 1956 i 1957, és a dir, la generació de 65 anys. Aquest grup abasta, aproximadament, 60.000 persones. Per edat, queden fora de la suspensió acordada pel Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes de vacunar amb AstraZeneca davant el "possible" vincle que ha trobat l'Agència Europea de Medicaments del fàrmac amb unes desenes de casos estranys de trombes detectats entre la població inoculada (vora 18 milions de dosis administrades). Com que limitació només afecta els menors de 60, aquestes persones sí que rebran la segona dosi tal com estava previst en la citació que han rebut de Sanitat, entre deu i dotze setmanes després d'haver-se punxat la primera dosi. 

També et pot interessar

stats