Barceló: "No hi ha constància que els casos de trombosis tinguen relació amb la vacuna"

Un dels tres agents continua ingressat i evoluciona favorablement, mentre que Sanitat continua investigant els episodis. 

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, aquest dijous durant una visita a l'Hospital d'Elda
La consellera de Sanitat, Ana Barceló, aquest dijous durant una visita a l'Hospital d'Elda

A l'espera de conéixer el veredicte de l'Agència Europea del Medicament (EMA) sobre els quasi 40 casos de trombes en persones vacunades contra la Covid-19 amb AstraZeneca a Europea, la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha assegurat que no hi ha de moment constància que els tres episodis detectats a la Comunitat Valenciana tinguen relació amb l'administració del fàrmac. Es tracta, tal com confirmava dimecres la mateixa Conselleria, de dos agents de la Policia Nacional i un tercer de la Guàrdia Civil, de 38, 41 i 50 anys, que hagueren de ser hospitalitzats per trombosis després d'haver rebut la primera dosi del preparat d'AstraZeneca. Dos d'ells estan ja a casa i només un continua ingressat, ha precisat Barceló aquest dijous durant una visita a l'Hospital d'Elda. 

La Conselleria de Sanitat ja ha notificat aquest tres casos al Centre Nacional de Farmacovigilància i assegura que estan sota estudi. De moment, opta per la cautela i insisteix que a hores d'ara no hi ha cap informe científic que establisca una relació de causa-efecte entre el quadre clínic que presenten els tres agents i la vacuna. 

Segons fonts sindicals consultades per À Punt, és el guàrdia civil, un agent destinat a la caserna de Paiporta, el que continua ingressat. Va ser operat d'urgència a l'Hospital 9 d'Octubre d'un infart derivat d'una trombosi venosa i evoluciona favorablement, per la qual cosa tot apunta que molt prompte podrà tornar a casa. 

Segons les últimes dades proporcionades per Sanitat Universal el dimarts, a la Comunitat Valenciana han injectat la vacuna AstraZeneca a 67.118 persones des que va començar la immunització.

Sense pla B a AstraZeneca

La consellera Barceló ha reconegut que la Generalitat no té ara per ara una alternativa a la vacuna anglosueca en cas que el pronunciament de l'EMA siga contrari a reactivar la immunització amb aquest preparat, el previst per a vacunar la comunitat docent i altres col·lectius essencials. Segons ha explicat, les dosis que arriben de Pfizer estan reservades per a inocular-les a la població major de 80 anys, un grup que la Conselleria espera tindre vacunat amb la primera dosi a mitjan d'abril. "El ritme de vacunació el marca el nombre de dosis disponibles: Pfizer per als majors, AstraZeneca per a menors de 55 anys", ha resumit la responsable sanitària. "Si no es reprén la vacunació amb AstraZeneca, hauran d'esperar que els toque per edat o a l'arribada de vacunes alternatives", ha afegit.

La paralització preventiva de la vacunació amb AstraZeneca decretada pel Ministeri de Sanitat dilluns durant quinze dies va coincidir amb l'inici de la campanya d'immunització del sector educatiu a la Comunitat Valenciana. La Generalitat havia preparat un ambiciós dispositiu per a punxar la primera dosi del fàrmac a més de 116.000 persones vinculades amb el col·lectiu docent en a penes dues setmanes. Un calendari que, de moment, ha quedat enlaire. 

També et pot interessar

stats